Linkuri accesibilitate

Negocierile dintre fermieri și Guvern au eșuat. Agricultorii vor ieși la proteste


Autoritățile au promis, anterior, că vor găsi 100 de milioane de lei pentru a compensa costurile pentru materia primă a producătorilor de cereale și resurse pentru un program de subvenționare a costurilor îngrășămintelor.  
Autoritățile au promis, anterior, că vor găsi 100 de milioane de lei pentru a compensa costurile pentru materia primă a producătorilor de cereale și resurse pentru un program de subvenționare a costurilor îngrășămintelor.  

Discuțiile dintre fermieri și premierul Dorin Recean, care au avut loc marți, 6 iunie, „nu s-au soldat cu rezultate palpabile”, anunță, într-un comunicat, Asociația Forța Fermierilor, care precizează că își menține decizia de a organiza în următoarele zile proteste.

Potrivit asociației, în cadrul negocierilor cu prim-ministrul, au fost formulate „promisiuni foarte generale, pentru o perioadă nedeterminată”, în timp ce majoritatea fermierilor ar risca să falimenteze în următoarele două-trei luni.

De asemenea, Forța Fermierilor susține că Dorin Recean a refuzat să semneze un memorandum privind acceptarea a patru din cele cinci revendicări ale agricultorilor:

  • Să fie alocate, nu mai târziu de 1 august, compensațiile costurilor de producere a fermierilor mici și mijlocii, în valoare de cel puțin 3.000 de lei per hectar, la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță etc.);
  • Să fie restricționat temporar, printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale, importul de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui în R. Moldova din Ucraina;
  • Portul Giurgiulești să fie obligat să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească, în perioada 1 iulie – 31 decembrie;
  • Să fie achitate, până la 1 iulie, toate datoriile la subvențiile pentru anul 2022;
  • Să fie modificată cu privire la programul de rambursare a TVA, astfel încât acest program să fie prelungit până la finele anului și extins numărul de beneficiari și majorate sumele achitate.

Forța Fermierilor ar fi fost dispusă să renunțe la revendicarea ce ține de interzicerea importurilor de cereale ucrainene.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, le-au spus fermierilor că a fost alocată suplimentar suma de peste 533 de milioane de lei. Din această sumă, 433 de milioane de lei au fost direcționate pentru rambursarea TVA agricultorilor, iar 100 de milioane de lei - pentru subvenționarea pierderilor cauzate de scumpirea motorinei și îngrășămintelor.

Autoritățile le-au mai spus agricultorilor că a fost majorat numărul angajaților din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru ca procesul de subvenționare să fie accelerat. „Guvernul va sprijini în continuare ramura agricolă și fermierii din țara noastră și va rezolva gradual problemele acumulate. Este important să menținem un dialog constructiv, în vederea creării unui mediu propice pentru dezvoltarea sectorului agricol”, a declarat Dorin Recean, în cadrul întrevederii cu Forța Fermierilor.

Agricultorii din asociație anunță că vor ieși, începând de mâine, 7 iunie, cu tehnica agricolă la protestele organizate, la primă etapă, în raioane, iar dacă nu vor fi auziți, vor manifesta și în centrul Chișinăului. Anterior, Forța Fermierilor a adresat un demers către Primăria Chișinău privind rezervarea Pieței Marii Adunări Naționale pentru perioada 7-30 iunie. Organizația subliniază că protestele nu vor avea caracter politic.

Fermierii se plâng că au ajuns într-o situație dezastruoasă din cauza secetei de anul trecut, creșterii costurilor de producție cauzate de scumpirea resurselor energetice și a prețurilor prea mici la produse. De asemenea, producătorii spun că sunt afectați de excesul de cereale ucrainene care au ajuns pe piața din regiunea Mării Negre și care duce la formarea unor prețuri foarte mici la grânele autohtone.

Autoritățile au promis, anterior, că vor găsi 100 de milioane de lei pentru a compensa costurile pentru materia primă a producătorilor de cereale și resurse pentru un program de subvenționare a costurilor îngrășămintelor.

Totodată, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a afirmat că R. Moldova nu va interzice importurile de cereale ucrainene pentru că volumele livrate sunt mici și nu un impact asupra prețurilor la producția autohtonă. De asemenea, o eventuală interdicție a Kievului asupra tuturor importurilor moldovenești, așa cum anunțase anterior autoritățile ucrainene, ar afecta semnificativ producătorii de fructe și legume din R. Moldova.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG