Linkuri accesibilitate

Guvernul nu interzice, deocamdată, importurile de cereale ucrainene, dar le va monitoriza


Pe 2 mai, Comisia Europeană a interzis, până pe 5 iunie importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina în Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, dar a permis tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul țărilor respective. 
Pe 2 mai, Comisia Europeană a interzis, până pe 5 iunie importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina în Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, dar a permis tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul țărilor respective. 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va monitoriza, o dată la două zile, cantitatea de cereale importate din Ucraina și, dacă va fi înregistrat un flux masiv și acestea nu vor mai putea fi stocate în depozitele din R. Moldova, „Executivul va interveni pentru gestionarea situației”.

Decizia a fost anunțată de Guvern după ce premierul Dorin Recean a avut, pe 10 mai, o întrevedere cu cei mai mari producători de cereale, exportatori și asociațiile de fermieri, pentru a dezbate acțiunile autorităților pe fundalul crizei de pe piața cerealelor, generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul le-a spus producătorilor de cereale că autoritățile vor găsi 100 de milioane de lei pentru a le compensa cheltuielile pentru materia primă. De asemenea, vicepremierul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a promis că va fi creat un program de subvenționare a costurilor îngrășămintelor.

Ministrul Agriculturii s-a răzgândit

Pe 8 mai, ministrul a declarat, într-o emisiune de la postul de televiziune N4, că interzicerea importurilor de cereale ucrainene este necesară pentru a proteja și a susține producătorii autohtoni. Pe 10 mai, Bolea a spus, într-o emisiune de la TVR Moldova, că această interdicție nu va rezolva problemele agricultorilor.

„Nu mă întrebați ce s-a întâmplat la distanță de două zile. Eu nu particip la spectacol în teatrul absurdului, care este cu decorațiile europene, dar cu actori moldo-sovietici”, a comentat directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari.

El a spus Europei Libere că o decizie privind ieșirea la protest a agricultorilor ar putea fi luată în zilele următoare, având în vedere că acum au loc lucrările de semănat.

Anterior, ministrul Vladimir Bolea i-a informat pe ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, și pe omologul său ucrainean, Mikola Solski, despre intenția autorităților moldovene de a interzice importul de cereale și oleaginoase din Ucraina, după modelul deciziei Comisiei Europene pentru cele cinci țări comunitare.

Kievul a amenințat că va răspunde la restricții interzicând toate importurile din R. Moldova în Ucraina. Producătorii de fructe și legume susțin că o astfel de interdicție i-ar afecta în cea mai mare măsură. Potrivit lor, 45% din caisele moldovenești și peste 10% din struguri se exportă în Ucraina.

Pe 2 mai, Comisia Europeană a interzis, până pe 5 iunie importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina în Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, dar a permis tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul statelor respective.

Cele cinci țări comunitare au fost afectate de afluxul mare de cereale ucrainene, vândute la prețuri mult mai mici decât în aceste țări, ceea ce a dus la prăbușirea prețurilor la aceste produse pe piețele lor interne și la blocaje logistice.

Problema cerealelor în bazinul Mării Negre a apărut după ce, din cauza războiului din Ucraina, producătorii ucraineni nu au mai avut acces la porturile din țară.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG