Linkuri accesibilitate

Fermierii anunță proteste non-stop în Piața Marii Adunări Naționale


Protest al fermierilor din 20 septembrie, 2022.
Protest al fermierilor din 20 septembrie, 2022.

Asociația Forța Fermierilor a depus la Primăria Chișinău o declarație prealabilă prin care anunță că va organiza, în perioada 7-30 iunie, un protest non-stop în Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit documentului, la întruniri vor participa 1.000 de persoane și 300 de unități de tehnică agricolă.

„Scopul întrunirii constă în manifestarea protestului față de atitudinea neglijentă din partea structurilor statului față de sectorul agroindustrial”, se arată în declarație.

Anunțul vine la o zi după ce reprezentanții asociației și-au exprimat indignarea față de faptul că ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, nu a venit să discute cu aceștia despre programul de rambursare a TVA la producția agricolă. Asta după ce Guvernul a avizat negativ o inițiativă a deputatului PAS, Alexandr Trubca, care urma să creeze condiții pentru ca mai mulți fermieri să beneficieze de acești bani.

Proiectul prevedea ca pentru acest program să fie eligibili și agenții economici care obțin 75% din venituri din activitățile agricole, și nu 95%, ca în prezent. De asemenea, programul urma să fie extins cu un an, iar în suma rambursată să fie inclus și impozitul funciar pentru terenurile neevaluate.

Pentru că ministra nu a venit la întrevedere, fermierii au părăsit sala în semn de protest. Într-un comunicat de presă, Forța Fermierilor a calificat „incidentul” drept „ultima picătură și provocare deschisă a producătorilor pentru a ieși în stradă”.

În replică, Ministerul Finanțelor a spus că nu există destui bani în buget pentru ca lista beneficiarilor de rambursarea TVA să fie extinsă. „Deoarece economia națională nu produce suficiente resurse sub formă de impozite și taxe achitate pentru a face față tuturor solicitărilor ce vin din partea societății civile și a mediului de afaceri, este nevoie de prioritizarea acelor politici ce pot fi acoperite din cadrul resurselor disponibile”, a explicat ministerul într-un comunicat.

În primele patru luni ale acestui an, fost adoptate 427 decizii privind rambursarea TVA, fiind restituite 120,73 milioane de lei. Asta în timp ce fermierii au depus cereri pentru rambursarea TVA în sumă totală de 128,71 milioane de lei.

Ministerul Finanțelor a mai precizat că Veronica Sirețeanu era la un eveniment în Muntenegru și nu a putut să participe la întrevederea cu agricultorii, iar fermierii au fost anunțați că la întrunire vor veni reprezentanții ministerului și ai Serviciului Fiscal de Stat.

Ministerul mai susține că au fost găsite posibilități pentru a include în suma rambursată și impozitul funciar pentru terenurile neevaluate și pentru extinderea programului, însă aceste subiecte nu au fost discutate cu fermierii, deoarece aceștia au părăsit sala.

Anterior, Forța Fermierilor a prezentat autorităților o listă cu revendicări, atenționând că, dacă acestea nu vor fi îndeplinite până pe 3 iunie, atunci pe 7 iunie vor organiza un protest masiv. Membrii asociației cereau să li se compenseze costurile de producere, să fie restricționate importurile de cereale ucrainene, să fie permis exportul prin Portul Giurgiulești doar pentru producția agricole din R. Moldova până la sfârșitul anului și să fie achitate, până la 1 august, subvențiile restante din anul trecut.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG