Pe agendă: Este noua strategie de securitate a R. Moldova „rusofobă”, cum susține opoziția?

Noua strategie de securitate a R. Moldova, a fost prezentată de președinta Maia Sandu în octombrie. Documentul, care identifică Rusia drept principala amenințare, a fost adoptat în Parlament numai cu voturile PAS.

În acest episod aflați cum a trecut prin Parlament noua strategie de securitate a R. Moldova și ce dispute a provocat dar și cum își nuanțează administrația Biden declarațiile privind ajutorul pentru Ucraina.

Your browser doesn’t support HTML5

Este noua strategie de securitate a R. Moldova „rusofobă”, cum susține opoziția?

Vineri, 15 decembrie, la o zi după ce UE a acceptat să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, iar la Moscova președintele Vladimir Putin se declara total neimpresionat de eforturile Moldovei de a ieși din Comunitatea Statelor Independente, Parlamentul de la Chișinău a aprobat noua strategie de securitate a R. Moldova. Documentul fusese prezentat în octombrie de președinta Maia Sandu, și vine să înlocuiască vechea strategie de securitate, care nu mai fusese modificată de 12 ani.

Schimbarea esențială: din partener strategic, Rusia devine principala amenințare la securitatea națională.

Alte teme ale ediției din 18 decembrie:
  • Din motive formale – nu s-a primit nici o cerere oficială – autoritățile moldovene nu vor schimba nimic la două monumente din Chișinău, despre care critici străini ai antisemitismului atrag atenția că glorifică personaje și evenimente istorice legate de exterminarea evreilor în Al Doilea Război Mondial: bustul de pe Aleea Clasicilor al lui Octavian Goga, și cișmeaua „General Georgescu P. Ion”, din parcul Valea Morilor.
  • La Belgrad, Partidul Progresist Sârb (SNS) al președintelui Aleksandar Vučić, aflat la guvernare, și-a proclamat victoria în alegerile anticipate din 17 decembrie.
  • La Washington, săptămâna trecută, președintele american Joe Biden i-a promis omologului său ucrainean Volodimir Zelenski că Statele Unite vor continua să ajute Kievul „atât cât putem”, schimbare marcantă de ton, care reflectă realitatea că cel puțin pentru moment, ajutorul de zeci de miliarde de dolari pentru Ucraina este blocat de republicani în Congres.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.