Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Camioanele ucrainene ocolesc Polonia prin... Moldova. Cozi imense la vama Costești


Cozi imense de camioane cu marfă, inclusiv din Ucraina, s-au format în nordul Moldovei pe sensul de intrare în România.
Cozi imense de camioane cu marfă, inclusiv din Ucraina, s-au format în nordul Moldovei pe sensul de intrare în România.

În acest episod, aflați cum anume protestele transportatorilor polonezi, slovaci și unguri au afectat Republica Moldova, și ce alte parohii au trecut recent de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei.

Camioanele ucrainene ocolesc Polonia prin... Moldova. Cozi imense la vama Costești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

De mai bine de o lună, transportatorii auto din Polonia blochează principalele puncte de trecere de la granița cu Ucraina, cerând reintroducerea restricțiilor pentru transportatorii de marfă ucraineni. Comisia Europeană a eliminat aceste restricții după începutul invaziei rusești în țara vecină, anul trecut, pentru a sprijini exporturile ucrainene.

Dar transportatorii rutieri din Polonia, cărora li s-au alăturat și cei din Slovacia și Ungaria, spun că decizia Bruxelles-ului a dezechilibrat piața și le ruinează afacerile. Rândurile de mii de camioane de la graniță și timpul de așteptare care s-a întins pe săptămâni, i-a făcut pe mulți șoferi să o ia pe rute ocolitoare prin România și Republica Moldova. Cozi imense de camioane cu marfă, inclusiv din Ucraina, s-au format în nordul Moldovei pe sensul de intrare în România.

Alte teme ale ediției din 12 decembrie:

  • Mitropolia Moldovei supusă patriarhiei ruse a sancționat alți câțiva preoți care au trecut recent cu tot cu parohii la Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române. Măsura vine după ce acum o lună Mitropolia Moldovei a caterisit șase preoți care au trecut la Mitropolia Basarabiei, decizie pe care aceasta din urmă o consideră nejustificată „teologic și canonic”. Ce se cunoaște despre preoții sancționați de Mitropolia Moldovei?
  • Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a sosit luni la Washington, pentru a se asigura de sprijinul militar de care are nevoie Ucraina în a doua iarnă de război de la invazia rusească. Vizita are loc în timp ce Congresul a blocat zeci de miliarde de dolari în ajutor militar și economic atât de necesar pentru țara invadată de Rusia în februarie 2022.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG