Linkuri accesibilitate

Mitropolia Moldovei a oprit de la slujbe încă șase preoți care au trecut la Mitropolia Basarabiei


Parohul Maxim Melinti și preotul Vasile Manica din Ghidighici se numără printre preoții opriți din a oficia slujbe.
Parohul Maxim Melinti și preotul Vasile Manica din Ghidighici se numără printre preoții opriți din a oficia slujbe.

Mitropolia Moldovei anunță că patru preoți de la Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din Chișinău și doi de la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici au fost opriți de a oficia cele sfinte, pe motiv că au „părăsit samavolnic” Eparhia Chișinăului a Bisericii Ortodoxe din Moldova.

„Noi regretăm acest act al trădării și urmează să fie aplicate sancțiuni canonic bisericești. Astfel, acești preoți sunt opriți din a săvârși cele sfinte, deocamdată. Ulterior, sinodul se va expune și va decide cu privire la caterisirea lor”, a spus Europei Libere vicarul Mitropoliei Moldovei, Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu.

Parohul bisericii din Ghidighici, Maxim Melinti, a declarat Europei Libere că nu a primit nicio înștiințare de la Mitropolia Moldovei și că parohia sa a aderat la Mitropolia Basarabiei după multiple solicitări ale enoriașilor din satul Ghidighici.

„Eu sunt cleric oficial al Patriarhiei Române și voi sluji în continuare”, a spus preotul Maxim Melinti.

Nu este prima dată când aceasta este sancționat canonic. În anul 2018, Mitropolia Moldovei i-a interzis să oficieze slujbe, după ce preotul a acceptat diploma oferită de organizația Genderdoc-M „pentru promovarea acceptării persoanelor LGBT în R. Moldova”.

Ulterior, la un briefing de presă, preotul s-a pocăit public, așa cum i-a cerut Mitropolia Moldovei, a renunțat la orice conlucrare cu Genderdoc-M și a întors diploma, rugând să-i fie restabilit dreptul de a sluji.

Preotul Maxim Melinti a anunțat că Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici trece la Mitropolia Basarabiei la Liturghia de duminică, 10 decembrie. Cu o săptămână mai devreme, parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chișinău a făcut un anunț similar, tot în fața enoriașilor.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, zeci de preoți din R. Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, motivul principal invocat de aceștia fiind că Patriarhia Moscovei susține războiul dus de Rusia în Ucraina.

Mai mulți preoți care au trecut la Mitropolia Basarabiei (parte a Patriarhiei Române) au fost caterisiți de Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova (subordonată Patriarhiei Moscovei).

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG