Linkuri accesibilitate

Preotul Maxim Melinti: „Îmi pare rău că nu am iubit mai mult decât aș fi putut”


Preotul Maxim Melinti
Preotul Maxim Melinti

Parohul de la Ghidighici a rugat Mitropolia Moldovei să-i restabilească dreptul de a sluji

Preotul Maxim Melinti, paroh al bisericii din satul Ghidigichi, cunoscut pentru poziția sa incluzivă și de răsturnare a stereotipurilor, a rugat Mitropolia Moldovei să-i fie restabilit dreptul de a sluji. Săptămâna trecută, printr-un decret al Mitropolitului Vladimir, acestuia i-a fost interzisă oficierea slujbelor, pe motiv că ar fi promovat și încurajat minoritățile sexuale, inclusiv dezvoltarea mișcării LGBT în Republica Moldova. Mitropolia i-a cerut să se pocăiască public, ceea ce a făcut astăzi părintele Melinti.

„Îmi pare rău că nu am iubit mai mult decât aș fi putut, că nu am avut mereu răbdare suficientă să ascult pe omul care avea nevoie să fie ascultat”. Astfel și-a formulat preotul Maxim Melinti mesajul de căință, cerut de Mitropolie în schimbul permisiunii de a reveni la amvon. Preotul spune că a fost acuzat fără a trece printr-un proces de judecată bisericească, fără să i se explice ce canoane a încălcat și să i se ofere posibilitatea să se apere.

Potrivit decretului emis de Mitropolie, lui Maxim Melinti i se reproșează că a „promovat manifestarea unui comportament netradițional şi prin aceasta a păcatelor strigătoare la cer”. Autoritatea bisericească a invocat diploma oferită preotului de organizația Genderdoc-M, pentru contribuția la promovarea egalității.

Maxim Melinti spune că atitudinea lui a fost și va rămâne mereu pașnică, iar persoanele LGBT care i s-au confesat au făcut asta pentru că a știut că nu-i va umili, așa cum riscă să fie tratați în societate:

„Unde credeți că dispar persoanele LGBT de la marșul pe care îl organizează ei în fiecare an? Ei nu dispar, ei trăiesc printre noi, zilnic stau cot la cot cu noi și noi nici nu ne dăm seama de aceasta. Știți de ce? Pentru că vor fi condamnați, pentru că vor fi arătați cu degetul, pentru că vor fi alungați. Societatea noastră încă rămâne cu concepte medievale. Vedem romi și imediat punem mâinile pe buzunare, nu cumva să ne fure cineva ceva.”

Indiferent dacă-i va fi sau nu acceptată pocăința, preotul Melinti spune că va continua să comunice cu toți cetățenii, indiferent de opțiunea lor religioasă, etnie și valorile pe care le susțin. Mitropolia nu a reacționat deocamdată. Nu a făcut-o nici după ce sâmbătă câteva zeci de persoane au organizat o acțiune de protest în fața Catedralei Mitropolitane pentru a-și arăta dezacordul cu decizia mitropolitului de a-l opri de la slujire pe Maxim Melinti.

Mai mulți susținători ai părintelui ai inițiat și o petiție pe internet, vrând să obțină anularea decretului mitropoliei.

Astăzi, preotul a vorbit despre misiunea bisericii, așa cum o înțelege și o aplică:

„Eu am dreptul să mă caracterizez, sau să mă autocritic, însă pe ceilalți noi nu avem dreptul să-i criticăm și să-i stigmatizăm, că nu arată așa cum ne-am dori noi sau că au alte idei și alte valori. În mine multe din aceste persoane au găsit un om care-i va auzi, va asculta și-i va trata cu dragoste și cu respect. Eu nu sunt judecător, eu doar îi chem pe oameni să îl cunoască pe Hristos.”

Maxim Melinti crede că instituția bisericii, care de-a lungul anilor a tolerat sclavia, rasismul și xenofobia, este actualmente prea puțin axată pe probleme precum sărăcia, migrația, abandonul școlar sau corupția. El și-a exprimat regretul că biserica nu are încă o poziție fermă în cazul acestor și altor fenomene care influențează viața comunității.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG