În acest episod, discutăm despre cum fac față șoferii ucraineni, moldoveni, români aglomerației fără precedent creată la Giurgiulești de exportul grânelor ucrainene, dar și despre ce șanse sunt ca părinții de copii foarte mici, mai ales din capitală, să poată beneficia de creșe administrate chiar de angajatori.
În urmă cu ceva mai mult de o săptămână, am fost martorii unei scene foarte apropiate din războiul purtat de Rusia în Ucraina; drone rusești au lovit portul ucrainean Reni, aflat la doar câteva sute de metri de România, țară membră în NATO. Incidentul a adus în atenție una din ramificațiile conflictului importantă pentru ucraineni, români și moldoveni, dar nu doar pentru ei – anume, soarta exportului de grâne ucrainene după ce Rusia a anunțat recent că nu va mai permite navelor ucrainene cu cereale să iasă din porturi nestingherite. Situația a fost documentată de Europa Liberă într-o vizită la Giurgiulești, unde s-au aflat Virginia Nica și echipa noastră de filmare:
Alte teme ale episodului difuzat pe 31 iulie:
- Peste 100 de antreprenori și reprezentanți ai mediului de business au fost informați despre modalitățile și beneficiile prestării serviciilor de îngrijire a copiilor la locul de muncă, în cadrul unui atelier desfășurat la Chișinău de Organizația Internațională a Muncii și Confederația Națională a Patronatului.
- Kievul începe săptămâna aceasta discuțiile cu Statele Unite privind garanții de securitate pe care Ucraina le-ar putea primi din partea țărilor G7 până ce poate fi admisă în NATO, în timp ce pe front, armata ucraineană atacă în mai multe direcții, înregistrând ceea ce unii observatori numesc progrese „treptate”.
- În lumea globalizată de astăzi, au încetat să mai existe regiuni sau continente mai importante, și altele mai puțin importante. O dovadă, dacă mai era nevoie, sunt evenimentele din Niger, o țară africană la ale cărei necazuri recente, cu ecouri în capitalele marilor puteri, se oprește corespondentul nostru la Washington, Valeriu Sela
Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.
### Vezi și... ### Reportaj | Giurgiulești, satul de la intersecția a trei state, s-a transformat într-o imensă parcare de camioane