Linkuri accesibilitate

După atacul cu drone din Moscova, Zelenski avertizează : „Războiul” va veni în Rusia


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că este „inevitabil” ca „războiul” să ajungă în Rusia

Autoritățile ruse au fost forțate să închidă temporar un aeroport aglomerat din Moscova în urma unui atac peste noapte cu drone asupra capitalei.

„Treptat, războiul se întoarce pe teritoriul Rusiei -- la centrele sale simbolice și bazele militare. Și acesta este un proces inevitabil, natural și absolut corect”, a spus Zelenski pe 30 iulie în timpul unei vizite în localitatea Ivano-Frankivsk care, deși se află în vestul Ucrainei, a fost lovită de rachete rusești în trecut.

De asemenea, Zelenski i-a avertizat pe ucraineni că trebuie să fie pregătiți pentru alte atacuri rusești asupra infrastructurii țării și să-și facă provizii de pe-acum pentru lunile de iarnă.

„Ucraina devine din ce în ce mai puternică”, a spus el. „Dar trebuie să fim conștienți de faptul că, la fel ca anul trecut, teroriștii ruși pot încă ataca sectorul nostru energetic și instalațiile esențiale în această iarnă”.

Oficialii ruși au declarat că trei drone ucrainene au atacat Moscova în dimineața zilei de 30 iulie, rănind un agent de securitate și determinând suspendarea temporară a traficului pe aeroportul Vnukovo, unul dintre cele patru terminale aviatice importante din capitală.

Ministerul rus al Apărării a numit atacul „tentativă de atac terorist” și a susținut că o dronă a fost doborâtă și alte două neutralizate, ceea ce a făcut ca aceasta să se prăbușească în prestigiosul complex de afaceri Moskva-Citi din Moscova.

Agenția rusă RIA Novosti, controlată de stat, a publicat imagini care arată deteriorarea unui turn de birouri din cartierul de afaceri.

Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene a declarat la Kiev, pe 30 iulie, că „în Rusia zboară întotdeauna ceva, și în special la Moscova”. „Se apropie ceva cu zgomot mare”, a adăugat Iuri Ihnat. „Chiar dacă autoritățile ruse ar dori să închidă ochii și să spună că au doborât totul... Nu are rost să vorbim despre pace în interiorul Rusiei”.

Este a patra oară în această lună când Moscova este vizată de atacuri cu drone.

Canalele locale Telegram din Rusia au relatat în seara zilei de 30 iulie că un atac cu dronele a lovit în apropierea orașului Taganrog din sud-vestul Rusiei, provocând un incendiu, dar fără a răni pe cineva. Relatările nu au putut fi deocamdată confirmate.

De asemenea, o altă relatare neconfirmată din presa ucraineană vorbește despre o explozie noaptea târziu în orașul Herson, din sudul Ucrainei, în apropierea primelor linii ale războiului.

Între timp, Kievul a declarat că înregistrează ceva succese în contraofensiva sa din sudul și estul Ucrainei. Ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hanna Maliar, a scris pe Telegram pe 30 iulie că forțele Kievului „înaintează încet, dar sigur” în direcția Berdiansk și Melitopol în regiunea sudică Zaporojie. „Luptele continuă în toate direcțiile ofensivei”, a scris Maliar.

Armata ucraineană a declarat pe 30 iulie că podul Cionhar, care leagă Crimeea de zona ocupată a regiunii Herson, a fost avariat într-un atac care a avut loc cu o zi înainte.

Autoritățile de ocupație ruse din Herson au raportat, de asemenea, că au fost ținta unor lovituri cu rachete ucrainene care vizau liniile de alimentare feroviare din regiune, dar că atacul a fost respins.

Ministerul rus al Apărării a mai spus că „25 de drone” au atacat ținte nespecificate în Crimeea, adăugând că toate au fost distruse sau dezactivate.

Crimeea, care este ocupată de Rusia din 2014, este baza flotei ruse de la Marea Neagră și o legătură vitală de aprovizionare între Rusia și zonele ocupate de ruși din sudul Ucrainei.

Statul Major al Ucrainei a raportat 36 de confruntări de luptă în perioada zilele de 29 și 30 iulie.

Autoritățile locale din orașul Sumi, din nord-estul Ucrainei, au informat pe 30 iulie că un civil a fost ucis și cel puțin 17 au fost răniți într-un atac cu rachetă rusesc în seara precedentă. Atacul a distrus un bloc de apartamente și o școală.

XS
SM
MD
LG