Pe agendă | De ce membrii comisiei pre-vetting au nevoie de imunitate și cum se va alinia Moldova la sancțiunile UE împotriva Rusiei

Comisia Pre-Vetting audiază o candidată la funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii, iulie 2023.

În acest episod, aflați de ce membrilor Comisiei pre-vetting li s-a oferit imunitate funcțională și ce așteptări ar avea Comisia Europeană de la Chișinău în materie de politică externă.

Your browser doesn’t support HTML5

De ce membrii comisiei pre-vetting au nevoie de imunitate și cum se va alinia Moldova la sancțiunile UE împotriva Rusiei

Comisia Europeană a recomandat săptămâna trecută autorităților moldovene să încheie până în luna martie câteva reforme importante, așa încât să poată să înceapă negocierile de aderare. Moldova mai are de îndeplinit trei din cele nouă condiții puse anul trecut, atunci când a primit statutul de țară candidat. O reformă-cheie este cea a justiției, iar Comisia a cerut Chișinăului să asigure „un proces transparent și bazat pe merit” pentru numirea unor noi membri în organele de auto-administrare ale justiției și procuraturii, inclusiv pentru numirea unui nou procuror general. Ultimele zile au adus noi evoluții în acest domeniu.

Alte teme ale ediției din 14 noiembrie:

  • Un capitol separat al raportului Comisiei Europene din 8 noiembrie privind progresele Republicii Moldova se referă la relațiile externe. Raportul spune că Moldova este pregătită „moderat”, deși a înregistrat unele progrese, inclusiv prin alinierea la sancțiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană de la începutul invaziei militare în Ucraina.
  • În România, la Baza aeriană Fetești s-a deschis, luni, un centru european de pregătire a piloților de avioane F-16, din alte țări NATO și partenere, inclusiv Ucraina. Noul centru reprezintă un punct-cheie pentru întărirea securității regionale, a spus cu această ocazie ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr.
### Vezi și... ### România inaugurează un centru pentru pregătirea piloților de F-16 pentru aliații NATO și Ucraina

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.