Your browser doesn’t support HTML5
Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse și-a exprimat „dezacordul ferm” față de câteva decizii recente ale Sinodului Bisericii Ortodoxe Române și a avertizat că punerea lor în aplicare va avea „consecințe grave atât pentru relațiile bilaterale ale Bisericilor Ortodoxe Rusă și Română, cât și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe în ansamblu”.
Biserica Ortodoxă Română (BOR) este acuzată de Patriarhia Moscovei că ar fi încălcat mai multe canoane atunci când la ședința Sinodului din 29 februarie a hotărât, între altele, să susțină inițiativele comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a se organiza juridic într-o structură religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina.
Iar o altă nemulțumire a ierarhilor de la Moscova este că Sinodul BOR a „reafirmat”, făcând trimitere la o decizie sinodală încă din 1992, că „toți clericii ortodocși români și păstoriții lor din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici”, iar orice sancțiune disciplinară ce li se aplică pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română „este considerată nulă și neavenită”.
Replica Sinodului de la Moscova la deciziile BOR vine pe fondul unui exod al preoților de la Mitropolia Moldovei, subordonată patriarhiei ruse, către Mitropolia Basarabiei, un exod provocat, în principal, de faptul că Patriarhia Moscovei susține în mod deschis războiul dus de Rusia în Ucraina. Ultimele evoluții le-a urmărit colega noastră, Eugenia Crețu.
Alte teme ale ediției din 14 martie:
- Ce ar putea să întreprindă Moscova după reizbucnirea disputei de jurisdicție canonică de pe teritoriul Republicii Moldova dintre Patriarhia Română și Patriarhia Moscovei? Opiniile comentatorilor politici Nicolae Negru și Igor Boțan.
- „Cărțile mele n-au fost scrise din simpla dorință de a le scrie, ele au fost o salvare dintr-o mare cumpănă, dintr-o mare durere”, mărturisește cunoscutul scriitor Vladimir Beșleagă, într-un amplu interviu la Europa Liberă - o discuție despre literatură și destinul său scriitoricesc, dar și despre politică și puterea oamenilor de creație.
Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.