Luni dimineața în Spitalul de boli infecțioase de la Slobozia erau internate 27 de persoane cu suspiciune de coronavirus, printre care și 11 copii. La șase pacienți diagnoza a fost confirmată.
Your browser doesn’t support HTML5
Iar Chișinăul a anunțat că a fost instituit un mecanism de reacție operativă la dificultățile locuitorilor din Zona de securitate.
Unul dintre sectoarele orașului Bender este izolat complet
Locuitorii din stânga Nistrului, care de o săptămână nu mai pot ieși din regiunea transnistreană, sunt sfătuiți să stea în case, cu excepția situațiilor când trebuie să meargă la cumpărături sau la serviciu. În același timp, întreprinderile au fost obligate să asigure transport tur-retur pentru angajați. Pe lângă sistarea transportului și închiderea piețelor, în regiune nu se mai livrează corespondența, nu se mai eliberează acte, iar unul dintre sectoarele orașului Bender este izolat complet. Legătura cu sectorul Nord al orașului se face traversând satul Varnița, subordonat Chişinăul. După ce acolo au fost confirmate două cazuri de coronavirus, administrația de la Tiraspol a închis circulația către Varnița și, respectiv, a blocat sectorul Nord al Benderului. Peste 3000 de persoane nu mai pot ieși de acolo, iar miliția patrulează străzile. Mulți locuitori nu mai au bani cash, bancomate nu există și nici posibilitatea de a achita cu cardul. Singura farmacie este deschisă până la ora patru după amiaza, la fel ca și cele trei magazine alimentare.
Toate analizele din regiunea transnistreană vor fi procesate în singurul laborator acreditat aflat la Chişinău
Administrația de la Tiraspol a înăsprit măsurile de carantină, după ce au fost confirmate primele șase cazuri de îmbolnăvire în stânga Nistrului. În dimineața zilei de marți în spitalul de boli infecțioase de la Slobozia erau internate 27 de persoane cu suspiciune de coronavirus, printre care și 11 copii. Regiunea transnistreană nu are propriile teste. Acum două săptămâni în cadrul unei întâlniri dintre reprezentanții Chişinăului, Tiraspolului și experți ai Organizației Mondiale a Sănătății s-a convenit că toate analizele din regiunea transnistreană vor fi procesate în singurul laborator acreditat aflat la Chişinău. Așa se face că autoritățile de la Chişinău cunosc inclusiv situația cu îmbolnăvirile din regiunea separatistă pe care nu o controlează.
Șeful departamentului de sănătate de la Tiraspol, Alexei Țurcan, a declarat că până în prezent au fost trimise la Chişinău 44 de probe biologice.
De gestionarea măsurilor antiepidemice în regiune se ocupă departamentul de interne, adică miliția. Șeful acestui departament, Ruslan Mova: „Miliția a fost trecută la un regim special de lucru, participăm direct la controlul și organizarea spitalelor. Cooperăm îndeaproape cu medicii. Iar luni, prin decretul lui Vadim Krasnoselski, serviciul sanitar-epidemiologic a fost transferat în subordinea departamentului de interne. Astfel vor fi siguri că avem toate forțele concentrate pentru a lucra în aceeași direcție.”, a spus Ruslan Mova.
### Vezi și... ### Dublă carantină în zona de securitateRegiunea transnistreană nu are prea multe capacități de a interna un număr mare de bolnavi, iată de ce de câteva zile se lucrează intens la renovarea unui bloc abandonat al secției de boli infecțioase a spitalului din Slobozia. Constructorii pun gresie și faianță, instalații sanitare, geamuri și uși. Ruslan Mova a mai spus că sunt în proces de pregătire pentru a primi un flux mare de bolnavi și sanatoriul întreprinderii Tirotext și altele două, din subordinea departamentului de interne și al apărării. În regiunea transnistreană ar fi în pregătire, potrivit presei locale, aproximativ 700 de locuri de spitalizare.
În același timp, Biroul pentru Reintegrare a anunțat un mecanism de reacție operativă la dificultățile locuitorilor din Zona de securitate și din regiunea transnistreană. Un comunicat anunță că s-a convenit cu Tiraspolul să fie permisă circulația, fără a fi izolate timp de 14 zile în carantină, pentru fermierii ce au terenuri agricole dincolo de traseul Râbnița-Tiraspol, echipajelor de la urgență și pompierilor, angajaților de la serviciile de întreținere și reparație a rețelelor electrice și de gaze, dar și angajaților instituțiilor penitenciare și unor categorii de funcționari publici.
În același timp, Comisia națională pentru situații excepționale de la Chişinău a instituit, o procedură simplificată de autorizare pentru agenții economici din regiunea transnistreană a importurilor de produse alimentare, fitosanitare și a fertilizanților. Decizia a fost luată pentru a asigura locuitorii regiunii transnistrene cu produse alimentare și cele destinate pentru lucrările agricole, se spune în comunicatul Biroului de reintegrare.