Pe urmele traficanților de valută, vameșii spun că au descoperit zeci de tone de hârtie de ambalat țigări

Serviciul Vamal a spus astăzi că a făcut progrese în ancheta începută în sâmbăta dinaintea Paștelui, când vameșii au descoperit în cabina unui TIR, la postul Leușeni, peste un milion și jumătate de euro de proveniență, pe atunci, incertă.

Investigațiile au dus la descoperirea unor depozite cu zeci de tone de hârtie de ambalaj de țigări, sugerând că banii puteau proveni din contrabandă. Presa a speculat că acest caz ar avea legătură cu fostul deputat democrat, Constantin Țuțu, pe cale de a fi judecat pentru alte presupuse crime.

Your browser doesn’t support HTML5

Pe urmele traficanților de valută


Până acum dosarul ce vizează tentativa de a aduce ilegal în țară cele 1,6 milioane de euro a generat mai multe întrebări decât răspunsuri. Întâi de toate, presupunerile și speculațiile se referă la sumă. Angajați din interiorul sistemului vorbesc despre mai mulți bani în acele colete ascunse în cabina șoferului, în bancnote de 20 și 50 de euro. Cei care susțin această ipoteză fac referire la prima înregistrare video difuzată de oamenii legii, în care se aud voci ale vameșilor vorbind despre „milioane de euro”.

Ulterior, procurorii nu au prezentat mai multe detalii despre ce fel de contrabandă poate fi vorba, adică care ar putea fi sursa provenienței acestor mijloace.

După comunicatul de presă al Serviciului Vamal ce se referă la descoperirea unei fabrici clandestine de țigarete în raionul Orhei ce ar avea legătură cu cazul celor peste un milion și jumătate de euro, președintele Igor Dodon a intervenit astăzi cu precizări. Șeful statului a anunțat că perchezițiile de zilele trecute au fost o acțiune comună a ofițerilor de securitate cu cei din Serviciul Vamal. Mai mult, Igor Dodon a promis că dosarul va fi trimis în curând în judecată, iar banii găsiți în TIR vor fi confiscați în folosul statului.

„Astfel de activități și acțiuni vor continua foarte ferm și dur. Schemele la chihlimbar s-au stopat, cele de spirt la fel s-au stopat, tutungeria - schemele se stopează și o să le stopăm, și practic au fost stopate”.

### Vezi și... ### Igor Dodon: Avem trei scenarii (VIDEO) (1)

Pe de altă parte, șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Ion Caracuian, spune că ancheta „foarte tare a avansat”, fără să ofere detalii când ar urma ca dosarul să ajungă în instanță. Procurorul, de asemenea, nu a dorit să comenteze dacă suma sechestrată are legătură cu contrabanda de țigări.

„Întrebați Serviciul Vamal, tot ceea ce pot să vă comentez și să fac careva declarații se referă la ce am difuzat noi, ca structură statală. Nu am niciun temei să comentez declarațiile altor persoane, inclusiv a domnului președinte de stat”.

Potrivit portalului Anticorupție.md, care face referire inclusiv la surse anonime din interiorul sistemului procuraturii, în acest caz ar fi implicat și ex-deputatul democrat Constantin Țuțu. Fostul parlamentar, despre care presa a scris că asigura protecție politică în timpul regimului Plahotniuc unor asemenea scheme, atunci când a revenit în țară în plină pandemie ar fi depus un denunț ce ar fi ajutat oamenii legii să facă această captură-record de valută. Acesta ar fi fost prețul pentru a fi lăsat la libertate, potrivit Anticorupție.md.

Ion Caracuian nu a dorit să comenteze zvonurile, considerându-le alegații, iar avocatul lui Constantin Țuțu, Ivan Ungurean, le-a respins ca nefondate.

În acest caz au statut de bănuit șoferul TIR-ului ce se presupune a fi angajat al foștilor partenerilor de afaceri ai lui Țuțu și un pretins om de afaceri moldovean stabilit la Londra, care la aproape o lună de la captura impresionantă a declarat presei că banii îi aparțin și că i-ar fi obținut legal în Africa, dar din cauza pandemiei i-a trimis acasă prin intermediul șoferului de TIR.

Autoritățile statului ar trebui să dea mai multă claritate...
V.Negruța

Apariția acestui nou bănuit cu afirmații mai puțin credibile în secolul XXI, precum că ar fi apelat că la un cărăuș în loc de un transfer bancar, a alimentat și mai mult speculațiile că la mijloc este vorba de o schemă de contrabandă cu posibile implicații în rândul funcționarilor de stat și chiar al politicienilor. Ex-ministrul finanțelor Veaceslav Negruța, expert economic la Transparency International Moldova, împărtășește un astfel punct de vedere. În lipsa informațiilor de la autorități și instituții responsabile, se pot face doar presupuneri, ține să remarce Negruța.

„Autoritățile statului ar trebui să dea mai multă claritate. Când o persoană vine și pretinde că suma i-ar aparține, presupun că ar fi o încercare de a obține banii din sechestru achitând o anumită taxă sau o anumită plată ca penalitate, dar e puțin plauzibil. Apar tot mai multe și mai multe întrebări, necunoscute în acest puzzle pe care sper autoritățile să-l descurce. Să nu se întâmple ca și în cazul cu sacii cu fasole [n.r. scandalul „Heroina”, mai multe vezi aici] în care erau ascunse niște substanțe care între timp au și dispărut, din informațiile care au fost făcute publice ulterior; să nu se întâmple că și în cazul respectiv dispar și banii”.

Cu cât mai puține informații oficiale vor difuza oamenii legii, cu atât mai mult vor continua discuțiile despre presupusa întâmplare fericită de a găsi banii în TIR sau, dimpotrivă, că e vorba despre un semnal transmis celor implicați în asemenea scheme că pretinșii protectori politici s-au schimbat. Despre contrabanda cu țigarete, anabolizante, chihlimbar, alcool, automobile se vorbește mai ales în contextul în care se schimbă puterea, iar prea puține fapte descrise în astfel de polemici politice, constată experți avizați, ajung în dosare finalizate cu sentințe irevocabile.