Problema Moldovei este penuria de gaze pe piața mondială, nu prețul pe care l-ar cere Gazprom (Vlad Ceban/ Moldovagaz)

La sfîrșitul lunii octombrie expiră contractul R. Moldova cu Gazprom, iar conducerea de la Chișinău este acum în căutare de noi surse de gaze, concomitent negociind un nou contract cu compania rusă.

Președintele companiei Moldovagaz, la care Gazprom este acționarul principal, Vadim Ceban a explicat luni că negocierea unui nou contract – sau prelungirea celui existent este complicată de lipsa de gaze pe piața mondială și de probleme specifice Moldovei : datoria istorică față de Gazprom, cumulată din cauza facturilor neachitate de ani de zile de regiunea transnistreană și de aplicarea pachetului III energetic al Uniunii Europene, care cere separarea furnizorului de gaze de transportor.

### Vezi și... ### Moldova caută în UE o soluție pentru criza gazelor produsă de Gazprom

Nu prețul la care ar urma Gazprom să furnizeze gazele este problema, a mai declarat Ceban, citat de presa locală, ci asigurarea volumului de gaze de pe o piață care este în deficit.

Cum livrările de gaze s-au redus în octombrie, Moldovagaz a cerut consumatorilor industriali dar și celor casnici să-și reducă consumul iar din 13 octombrie s-a intrat în stare de alertă în domeniul gazelor.

Conform analiștilor, Europa începe sezonul de iarnă cu cel mai redus nivel al stocurilor de gaze din mai mult de un deceniu, ceea ce sporește temerile privind stabilitatea furnizărilor pe timp de iarnă.

Rusia, a cărei producție de gaze și exporturi spre UE sunt deja aproape de un nivel record, a informat că trebuie să finalizeze umplerea capacităților interne de stocare înainte de a majora livrările pe piața spot din Europa. Guvernul rus a anunțat că intenționează să finalizeze umplerea capacităților interne de stocare până la finalul acestei luni.

Gazprom informa luni, 18 octombrie că livrările sale de gaze către țările din afara CIS (Comunitatea Statelor Independente) au crescut în perioada 1 ianuarie - 15 octombrie 2021 cu 13,1%, față de perioada similară din 2020. Totodată, producția a crescut cu peste 16% .

### Vezi și... ### Nord Stream 2 ar putea „rezolva” actuala criză de pe piața europeană a gazelor (vicepremierul rus Aleksandr Novak)