Linkuri accesibilitate

Nord Stream 2 ar putea „rezolva” actuala criză de pe piața europeană a gazelor (vicepremierul rus Aleksandr Novak)


Rusia a avertizat că Europa este în pragul unei crize a gazelor și a lansat o invitație la dialog, respingând totodată orice speculație că ar forța creșterea prețului.

Sâmbătă, la televiziunea publică rusă, Aleksandr Novak, vicepremier responsabil cu chestiuni energetice, a făcut apel în consecinţă la liderii Uniunii Europene să negocieze. „Noi suntem gata de dialog”, a adăugat el.

Responsabilul rus a reluat teza Kremlinului și anume că Rusia își respectă toate contractele de lungă durată și că nu ar fi primit solicitări pentru livrări suplimentare, deși din rezervele europene ar lipsi circa 25 de milioane de metri cubi de gaz.

Novak a atras atenția că livrările via Nord Stream 2, care urmează să aducă gaze naturale direct din Rusia în Germania, prin Marea Baltică, ar calma tensiunile actuale de pe piaţa gazului.

Conducta a fost finalizată, dar autorităţile germane încă nu au autorizat funcţionarea ei, pentru că nu respectă noile prevederi europene legate de furnizarea și transportul gazelor.

Nord Stream 2 - încă trei obstacole (septembrie 2021)

Gazprom, care deține Nord Stream 2, ar vrea să înceapă exportul de gaze până la sfârșitul anului. Mai sunt trei etape:
1. Tronsoanele conductei trebuie curățate și apoi verificate pentru scurgeri și alte potențiale probleme -se numește etapa de pre-punere în funcțiune. În funcție de tehnica utilizată, ar putea dura trei luni.
2. Nord Stream 2 trebuie să primească un certificat de siguranță de la un certificator independent, recunoscut la nivel internațional, înainte de a fi umplut cu gaz natural. În discuție este o firmă norvegiană.
3. Trebuie să primească aprobarea de la autoritatea de reglementare în energetică din Germania, „Bundesnetzagentur” care va certifica faptul că modelul de propietate și de operare este conform cu reglementările UE privind gazele.
Nord Stream 2 și-a înaintat dosarul pe 11 iunie. Procesul de certificare poate dura până la 10 luni. Sunt o serie de contestații însă „Bundesnetzagentur” ar putea acorda o aprobare provizorie dacă este convinsă că prețurile ridicate la gaz și stocurile scăzute amenință securitatea energetică a Germaniei înainte de iarnă.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, din cauza cererii ridicate din Asia, venită odată cu relansarea post-covid a economiei, dar și a întreruperilor în livrări de gaze din Norvegia.

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului.

XS
SM
MD
LG