Noi percheziții ale Poliției și procurorilor în rândul partidelor afiliate lui Ilan Șor

Investigațiile au relevat că mai multe persoane au realizat operațiuni „cash-in” pe conturile activiștilor partidului „Șansă”.

Polițiștii și procurorii Procuraturii Anticorupție au efectuat vineri, 13 septembrie, o serie de percheziții în cadrul unui dosar penal ce vizează finanțarea ilegală a partidelor politice și spălarea de bani. În anchetă sunt vizate formațiuni afiliate fugarului Ilan Șor.

Potrivit informațiilor disponibile, ancheta a dezvăluit că membri ai organizațiilor teritoriale ale anumitor partide politice din Republica Moldova primesc lunar sume de bani care nu sunt înregistrate oficial în evidențele contabile ale formațiunilor politice respective. Aceste sume sunt destinate pentru activități legate de campania electorală, inclusiv participarea la mitinguri, flash-moburi și acțiuni de protest.

De asemenea, s-au identificat transferuri de fonduri prin bancomate către reprezentanții partidelor afiliate lui Ilan Șor. Aceste sume sunt utilizate pentru a sprijini activitățile partidelor și pentru a influența alegerile prezidențiale și boicotarea referendumului.

Investigațiile au relevat că mai multe persoane au realizat operațiuni „cash-in” pe conturile activiștilor partidului „Șansă”, folosind conturi bancare deschise la banca comercială „Promsviazbank” din Federația Rusă (aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina). Transferurile de bani, în ruble rusești, variază între 10.000 și 155.000 ruble (aproximativ 1.800 - 27.900 MDL).

Imagine publicată de IGP care prezintă schema alimentării cardurilor bancare prin intermediul operațiunilor bancare Cash-In

În urma perchezițiilor, realizate și de Inspectoratul Național de Investigații, au fost confiscate documente, carduri bancare, telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru anchetă.

Pe 7 septembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat partidul „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor, în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie, care va promova opțiunea „Nu”.

CEC a precizat că deși a admis înregistrarea partidului, instituția ar putea totuși să-și revoce propria decizie în cazul în care instanța judecătorească va admite cererea privind „limitarea activității solicitantului”.

La 11 septembrie, Curtea de Apel Bălți a respins contestația partidului „Șansă” împotriva deciziei Judecătoriei Bălți care în august a dispus limitarea activității formațiunii pentru 3 luni.

Membrii CEC urmează să se pronunțe în acest caz în ședința de sâmbătă, 14 septembrie.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te