Percheziții la un fost ministru de interne, investigat într-un dosar de îmbogățire ilicită

Fostul ministru de interne Alexandru Jizdan (centru), 18 mai 2018

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, împreună cu ofițeri de Securitate, au făcut percheziții la locuința lui Alexandru Jizdan, fost ministru de interne în timpul guvernării Partidului Democrat și ulterior deputat.

„Oamenii legii îl investighează pe fostul înalt demnitar pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații, timp în care acesta se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, se arată într-un comunicat difuzat de PCCOCS.

### Vezi și... ### Cine decide cursul politic: Curtea Constituțională sau Parlamentul?

Ulterior, Jizdan a scris pe Facebook că perchezițiile din această dimineață au fost efectuate la domiciliul familiei sale, acasă la mama lui și în alte câteva locații. El a mai precizat că a fost cooperant și a oferit toate informațiile necesare pentru a face claritate.

În mai 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a cerut să i se confiște lui Alexandru Jizdan peste 770.000 de lei, care ar constitui „avere nejustificată”, obținută de deputatul democrat și familia acestuia în perioada 2016-2019. ANI a cerut atunci Procuraturii Generale să-l investigheze pe deputat în privința falsului în declarații. Jizdan ar fi omis să declare mai multe proprietăți, inclusiv un apartament și alte două imobile dintr-un oraș din sudul Olandei, deținute cu drept de folosință de unul dintre copii.

Ministru de interne în perioada supusă verificărilor, Jizdan a spus atunci că și-a declarat corect averea și interesele, iar concluzia ANI s-ar datora unei „confuzii”.