Mariupol, martiriul sub cerul deschis, este principalul titlu, din prima pagină a cotidianului francez Le Monde, care consacră un vast dosar continuării distrugerilor în Ucraina.
La rândul său, organizația non-guvernamentală Human Rights Watch face astăzi public un raport în care detaliază folosirea repetată în Ucraina de către Rusia a munițiilor cu fragmentare (cluster munitions).
Curtea internațională de justiție de la Haga i-a cerut lui Putin să înceteze agresiunea, însă omul de la Kremlin a răspuns doar printr-un discurs neverosimil adresat cetățenilor ruși în care a vorbit despre «purificarea» societății ruse. The Economist, dar și Washington Post, de asemenea, scriu despre revenirea unei retoricii în care adversarii războiului sunt numiți “trădători” și "gunoaie".
### Vezi și... ### Războiul lui Putin și noi. Limite moralePână acum, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Albania, Irlanda și Norvegia au acuzat Rusia de crime de război în Ucraina. În plus, Parisul susține că Vladimir Putin doar pretinde că este interesat de negocierea unui acord de pace.
Cum poate fi adus Putin în fața Tribunalului de la Haga
The Atlantic publică emoționantul mesaj al lui Arnold Schwarzenegger «Către prietenii mei ruși», în vreme ce The Daily Telegraph analizează opțiunile pentru ca Putin să fie adus în fața Tribunalului de la Haga.
Volodimir Zelenski i-a implorat joi pe occidentali să ajute la „oprirea acestui război”, imediat după ce un nou bombardament rus a ucis cel puțin 27 de persoane în estul țării. „Un întreg popor este acum distrus în Europa”, a spus Zelenski, primind ovații din partea deputaților din Bundestag-ul german (videoul poate fi văzut pe site-ul Süddeutsche Zeitung).
Rusia în acest timp se îndreaptă spre faliment și nu pare a mai putea conta cu totul nici pe complicitatea Chinei. Cum o subliniază Courrier International, pentru prima oară China vorbește acum oficial despre “războiul din Ucraina”.
### Vezi și... ### Rusia, în prag de a intra în incapacitate de platăCu toate astea, Ministerul rus de Finanțe a anunțat joi, 17 martie, că a plătit mai mult de 117 milioane de dolari ca dobânzi creditorilor săi internaționali. Ar fi fost prima oară, scrie Washington Post, că Moscova nu și-ar fi onorat datoriile, de la șocul din 1918, când guvernul bolșevic a refuzat să plătească împrumuturile țarului Nikolai al II-lea. Plata îndepărtează – deocamdată – spectrul unui faliment al Rusiei.
Nu se îndepărtează totuși prea mult, căci “trei noi termeni de plată se apropie”, avertizează El País, la Madrid. Rusia trebuie să plătească în continuare 614 milioane de dolari în martie și mai mult de 2 miliarde de dolari în aprilie: „Investitorii vor fi foarte atenți dacă Rusia poate să plătească la timp”.
Văzut din Bulgariа: pe când un puci pentru a-l răsturna pe Putin?
Invazia rusă a Ucrainei reînvie temerile - sau speranțele - unui puci la Moscova împotriva lui Putin. Senatorul american Lindsey Graham nu a ezitat să facă apel pe Twitter pentru asasinarea dictatorului rus, făcând referire la precedentul (reușit) al lui Brutus împotriva lui Cezar și la cel (eșuat) al lui Claus von Stauffenberg împotriva lui Hitler: „Există oare un Brutus în Rusia? Există un colonel Stauffenberg mai eficient? Singura modalitate de a pune capăt războiului este ca cineva din Rusia să-l doboare pe acest om. Ar face un serviciu nemaipomenit țării sale – și lumii întregi.” Remarcile acestui aliat al lui Donald Trump au provocat protestul ambasadorului rus la Washington, care le-a descris drept „un apel la terorism”.
Pe lângă îndemnul senatorului american, rețelele de socializare sunt pline de relatări și speculații despre furia și disperarea multora din cadrul statului major rus, scrie editorialistul Valeri Naidenov în popularul cotidian bulgar 24 Ceasa:
«S-ar putea ca unele zvonuri să fie mincinoase, însă nu sunt lipsite de logică. Asta deoarece capcana se închide asupra Rusiei. Am citit că atunci când lupul e prins în capcană, el poate să-și taie laba cu dinții pentru a se elibera. De aceea, pentru a nu deveni următoarea Coreea de Nord, Rusia va trebui să facă sacrificii și să rupă din ea.»
Fostul prim-ministru bulgar arestat pentru corupție. Deocamdată, însă, Boiko Borisov, care a părăsit puterea în 2020 sub presiunea străzii, exasperată de corupția elitelor sale, a fost arestat joi în cadrul unei anchete a Parchetului European. Borisov, în vârstă de 62 de ani și lider al partidului de opoziție GERB, este suspectat că ar fi deturnat fonduri europene. El a fost arestat împreună cu alți câțiva membri ai partidului său, inclusiv fostul ministru de finanțe Vladislav Goranov.
Portugalia pune capăt acordării de pașapoarte descendenților evreilor sefarazi
În sfârșit, un scandal a izbucnit în Portugalia în jurul cazului precis al magnatului rus Roman Abramovich, care anul trecut a primit cetățenia portugheză.
Reuters estimase deja că lui Abramovich (cf. foto) ar putea să-i fie retrasă cetățenia portugheză, în funcție de rezultatele unei anchete în curs, însă la Lisabona Diário de Noticias a contestat știrea, scriind că asta este cu totul improbabil, deoarece nu e ceva prevăzut în setul de sancțiuni împotriva oligarhilor ruși.
### Vezi și... ### UE aprobă noi sancțiuni împotriva Rusiei și a unor oligarhi rușiRoman Abramovich are cetățenia portugheză din aprilie 2021. Diário de Noticias precizează că el a căpătat naționalitatea portugheză în urmă cu un an folosindu-se de o lege care le acordă automat cetățenia, dacă o solicită, descendenților evreilor sefarazi expulzați din Portugalia în sec. XV.
Deocamdată, un nou decret-lege emis de guvern permite înăsprirea controlului asupra cererilor de naturalizare și reduce drastic numărul de solicitanți, relatează Expresso. Rabinul din Porto a fost deja arestat sub suspiciunea de fraudă și corupție.
Scrie Expresso: «Petrecerea s-a încheiat. După deschiderea unei anchete de către justiția portugheză, guvernul socialist al lui António Costa a decis să restricționeze acordarea cetățeniei portugheze descendenților evreilor sefarzi, expulzați din țară la sfârșitul secolului al XV-lea. Din 2015 și de la adoptarea unei legi istorice de reparații, au fost depuse aproape 90.000 de cereri. Solicitări masive care au stârnit de la început mari suspiciuni.»
De acum înainte, noul decret-lege „va reduce drastic numărul candidaților”, anunță Expresso. Aceștia vor trebui să prezinte noi documente care să „demonstreze legătura lor reală și obiectivă cu țara”, în timp ce până acum certificarea cererilor dusese la un comerț și o afacere afacere de multe milioane de euro.
Justiția portugheză a declanșat așadar o anchetă în legătură cu acordarea unui pașaport milliardarului Roman Abramovich, prieten personal al lui Vladimir Poutine. Expresso precizează în legătură cu acesta: “Odată cu regulile care urmează să intre în vigoare, dar care nu vor avea efect retroactiv, oligarhul rus Abramovich nu ar fi putut obține naturalizarea.”
Ancheta mai vizează și pașaportul acordat miliardarului francez Patrick Drahi, șeful grupului Altice, de către Comunitatea Evreiască din Porto, care a validat 90% din cererile depuse acolo și a devenit foarte bogată în câțiva ani.
Liderul religios al comunității, rabinul Daniel Litvak, a fost arestat pe 11 martie în timp ce se pregătea să zboare în Israel și este acum plasat în arest la domiciliu. Mai multe acuzații atârnă asupra acestui rabin care pare că ar avea 3 milioane de euro în conturi, în special în străinătate, sume obținute din corupție, falsificare de documente, spălare de bani sau fraudă fiscală, continuă Expresso.
Pe 15 martie, Societatea Genealogică Sefardă a deplâns implicarea în ancheta în curs de desfășurare în Portugalia, în comentarii raportate de Expresso: "Ne este profund rușine și regretăm că am abuzat de generozitatea poporului portughez”.
Potrivit acestei organizații, comerțul cu pașapoarte sefarde acordate în Portugalia și Spania din 2015 încoace ar fi generat profituri între 150 și 200 de milioane de euro.
### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 23