Potrivit acesteia, birourile electorale din străinătate, constituite special pentru recepționarea voturilor prin corespondență, au finalizat ieri, la ora 18:00, procesul de recepționare a acestora.
„Au fost recepționate 1.344 de plicuri din cele 1.808 expediate către alegători. Celelalte plicuri, recepționate după această oră, vor fi declarate nevalabile. În cazul în care va fi organizat turul doi al alegerilor, începerea recepționării plicurilor de către persoane va avea loc doar după ce Comisia va anunța cei doi candidați care vor accede în turul doi”, a spus șefa CEC, Angelica Caraman.
CEC a tipărit câte 1.809 buletine de vot pentru fiecare tur de scrutin, destinate alegătorilor care au ales votul prin poștă.
Pentru prima dată, votul prin corespondență a fost implementat în șase țări: SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda, atât pentru alegerile prezidențiale, cât și pentru referendumul constituțional republican.
- Te-ar putea interesa și: Au început alegerile - moldovenii din diaspora votează prin poștă în scrutinul din 20 octombrie
Modalitatea de vot a fost disponibilă pentru alegătorii care s-au înregistrat prealabil până la data de 6 septembrie pentru a putea participa la vot prin corespondență în alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie.
În total, pentru acest scrutin vor fi deschise 2.221 de secții de votare, dintre care 234 sunt în afara țării, distribuite în 37 de state. Italia găzduiește cele mai multe secții, 60 la număr, urmată de Germania, cu 26 de secții, și Franța, cu 20.
Alegerile prezidențiale, la care au fost înregistrați 11 candidați, coincid cu referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Alegătorii vor avea de răspuns cu „Da” sau „Nu” la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției pentru a permite aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te