Fluviul Ural, care izvorăște în Munții Ural și se varsă în Marea Caspică, a crescut vineri cu câțiva metri în doar câteva ore din cauza zăpezii topite. Apele au rupt un baraj de lângă orașul Orsk, inundând regiunea Orenburg de la granița cu Kazahstanul (circa 1.800 km est de Moscova).
Inundațiile au afectat și alte zone extinse din Siberia, regiunea Volga și regiunile centrale ale Rusiei.
„Se așteaptă o topire activă a zăpezii și creșterea nivelului râurilor, odată cu încălzirea vremii”, a anunțat ministerul rus pentru Situații de Urgență. Potrivit acestuia, mai mult de 10.400 de clădiri rezidențiale rămân inundate în 39 de regiuni.
Cea mai dificilă situație este în regiunea Orenburg. Peste 4.000 de oameni, inclusiv 800 de copii, au fost evacuați din orașul Orsk, al doilea ca mărime din regiune.
De câteva zile, au loc lucrări de consolidare a digurilor. În apropierea unor sate, acestea au fost înălțate până la 8,5 metri, urmând să ajungă la 12 metri ca să reziste valului inundațiilor.
Luni, a început să se reverse și râul Elșanka din Orsk, inundând străzile adiacente, transmite Radio Svoboda, serviciul rusesc al Europei Libere. Autoritățile locale spun că au organizat autobuze pentru evacuare și puncte de cazare temporară.
Între timp, râul Ural continuă să inunde orașul Orsk. În unele cartiere, apele au ajuns până la ferestrele de la parter, iar oamenii se deplasează în oraș cu barca. Din cauza inundațiilor, toate școlile din oraș au trecut la învățământul la distanță. Au fost inundate și cele două spitale din Orsk, iar pacienții au fost fie evacuați, fie externați - medicii vor oferi numai îngrijiri de urgență. Din cauza inundațiilor, rafinăria de petrol din zonă și-a oprit activitatea.
„Nivelul apei în apropierea centrului regional Orenburg a crescut, depășind 8,7 metri”, a declarat pentru TASS primăria orașului. Cota de 7,6 metri este considerată nefavorabilă, iar 9,3 metri - periculoasă.
Dosar penal, după rupere barajului de pe râul Ural
În seara zilei de 5 aprilie, barajul de pe Ural de lângă Orsk s-a rupt, în urma unor inundații puternice. În dimineața zilei de 6 aprilie, jumătate din orașul vechi a fost inundat. Spre seară, a cedat digul de lângă Orsk, iar locuitorii unui sat din apropiere au fost evacuați de urgență.
Comitetul de anchetă din Rusia a deschis un dosar penal pentru „neglijență” și „încălcarea normelor de siguranță” în timpul lucrărilor de construcție a barajului, care au avut loc în 2014. Anterior, același lucru l-a cerut și Procuratura regiunii Orenburg. Potrivit anchetatorilor, barajul s-a rupt pentru că „nu a fost întreținut într-un mod corespunzător” și „nu s-au luat la timp măsurile tehnice necesare”.
Cu mai bine de 10 ani în urmă, la Orsk, de-a lungul ambelor maluri ale râului Ural, au fost construite diguri pentru a proteja orașul de inundații. Acestea nu au rezistat la debitul mare al apelor deversate din rezervorul hidrocentralei de la Iriklinsk, aflată la nord de Orsk. Centrala ar fi fost nevoită să mărească debitul apei, din cauza inundațiilor puternice din amonte, iar barajul nu a rezistat la o asemenea presiune, potrivit autorităților locale.
Inundațiile din regiunea Orenburg sunt cele mai mari din ultimii 100 de ani. Acum două săptămâni, topirea rapidă a zăpezilor a provocat inundații în ținutul Altai, regiunile Kemerovo, Novosibirsk și Tomsk.