Peste 2.700 cereri de admitere au fost depuse în două zile în liceele din capitală

97 de instituții de învățământ din Chișinău așteaptă admiterea a peste 5 mii de elevi, absolvenți ai gimnaziilor. Imagine simbol.

Peste 2.700 de cereri au fost depuse pentru admiterea în liceele din Capitală. Cea mai mare concurență se atestă la liceele „Mircea Eliade” și „Spiru Haret”. Mai puțin interes trezesc liceele din suburbiile Chișinăului.

De ieri, 6 iulie, elevii au început să depună dosarele pentru admiterea în liceele din Capitală. Pe platforma escoala.chisinau.md a Direcției Generală Educație Tineret și Sport s-au înregistrat deja 2 708 cereri pentru liceele publice. Pe platformă, însă, nu se desfășoară procesul de admitere în liceele private.

5.246 de elevi urmează să fie încadrați anul acesta în 97 de instituții de învățământ secundar din municipiu. 82 dintre ele sunt publice și 15 private.

Câte doi elevi pe un singur loc

Concurență mare se atestă la Instituția Publică Liceul Teoretic „Mircea Eliade” unde, pentru 72 de locuri preconizate, au fost depuse 126 de cereri. Liceul planifică să deschidă o clasă cu profil umanist și alta real cu câte 36 de elevi.

Instituția are 56 de cadre didactice, majoritatea dintre ele cu gradul superior și gradul I, potrivit platformei escoala.chisinau.md. Pe lista celor care au depus cererea și așteaptă un răspuns se numără elevi care au media, de exemplu, de 9.92 sau 9.75.

Pentru un loc în clasa a X-a în Liceul Teoretic „Spiru Haret” concurează doi elevi. Au fost înregistrate 172 de cereri pentru 81 de locuri. Liceul planifică să deschidă trei clase a câte 27 de elevi: două cu profil real și una cu profil umanist. Instituția are 66 cadre didactice. Ca și la „Mircea Eliade”, și-a arătat interesul elevi cu media, de exemplu, de 9.97, de 9.93, de 9.89.

Există interes și față de Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” care este unul dintre liceele publice care au pus la dispoziție cele mai multe locuri pentru clasele liceale: 120. Liceul planifică să deschidă 4 clase cu câte 30 de elevi: 2 cu profil umanist, unul cu profil real și al doilea - „real-bilingv”.

Instituția are 135 de cadre didactice, cei mai mulți cu grad didactic II. Și la acest liceu și-au manifestat interesul elevi care au media de peste 9.9. Au fost depuse 105 cereri.

Interes scăzut față de liceele din suburbii

Totuși, liceele din suburbiile Capitalei nu au înregistrat multe cereri. De exemplu, la Liceul Teoretic „Gheorghe Ghimpu” din Colonița au fost alocate 39 de locuri, însă nu există deocamdată nicio cerere. Instituția are 38 de grade didactice, niciunul nu are gradul didactic superior sau gradul I.

La Liceul Teoretic „Toader Bubuiog” din Bubuieci au fost preconizate 40 de locuri pentru două clase: una cu profil real și alta cu profil umanist. A fost înregistrată o singură cerere a unui elev cu media de 8.42.

În liceul menționat lucrează 60 de grade didactice, majoritatea cu gradul didactic II – 35 de profesori.

La Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Ciorescu au fost alocate 36 de locuri pentru câte o clasă cu profil umanist și real. Au fost depuse în aceste două zile 20 de cereri, însă 12 dintre ele deja au fost retrase.

Și aici, ca la Bubuieci, din cele 67 cadre didactice cei mai mulți au gradul didactic II.

Liceul Teoretic „Grătiești” planifică să deschidă două clase cu câte 20 de elevi: una cu profil real, și alta cu profil umanist. Au fost depuse 14 cereri.

Licee cu „-1” și „0” locuri preconizate

Există licee în Chișinău care, pe platforma escoala.chisinau.md au menționat public că nu au preconizat niciun loc pentru clasa a X-a sau chiar „-1” locuri, însă care au un număr foarte mare de cereri.

De exemplu, în sectorul Râșcani, există interes față de Liceul Teoretic „Ion Creangă” unde se menționează „-1” locuri preconizate, însă au fost depuse până astăzi 117 cereri. În această instituție lucrează 107 cadre didactice, cei mai mulți având gradul superior și I, iar 33 de profesori au al II-lea grad didactic.

Tot la Râșcani, la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” nu a fost preconizat niciun loc, conform platformei autorităților, însă există deja 33 de cereri depuse.

La Buiucani, Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” au alocat 2 locuri pentru care s-au înscris 15 elevi.

Elevii pot depune cereri la trei instituții de învățământ concomitent până pe data 15 iulie. Între 17 și 19 iulie se va desfășura concursul dosarelor, care presupune calcularea mediilor de concurs și stabilirea listei finale a elevilor admiși. Rezultatele vor fi anunțate pe 20 iulie.

Etapa a doua de depunere a actelor pentru locurile rămase vacante va începe pe 1 august și se va încheia pe 4 august.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te