Peste 4 milioane de lei, ridicate de la Partidul Șor

Liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor vorbindu-le manifestanților la protestul din 18 septembrie.

Procuratura Anticorupție a numărat banii ridicați în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor și precizează că suma finală se ridică la 4,2 milioane de lei și 4.000 de dolari, față de 3,5 milioane de lei cât anunțase pe 20 octombrie, în urma perchezițiilor la sediile și la activiștii formațiunii.

„În continuare, va fi adoptată o hotărâre în acord cu prevederile Codului de procedură penală, în vederea asigurării păstrării banilor ridicați de către instituția abilitată”, precizează procuratura într-un comunicat.

Pe 20 octombrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a reținut 24 de persoane în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Șor și că a ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei, bani pe care i-ar cheltui săptămânal formațiunea, mai ales pentru organizarea protestelor din centrul Chișinăului.

### Vezi și... ### Arestări în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor  

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat atunci că, în cadrul a 55 de percheziții la sediile și la domiciliile activiștilor formațiunii, procurorii au ridicat 20 de pungi negre cu bani, pe care erau indicate nume de raioane. 22 dintre persoanele reținute au primit măsuri preventive de arest, fiind învinuite de complicitate la acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat.

Partidul Șor a respins acuzațiile procurorilor, spunând că e o nouă încercare a guvernării de a pune presiune asupra formațiunii și de a împiedica organizarea protestelor antiguvernamentale.

Dosarul penal pe faptul finanțării ilegale a Partidului Șor a fost pornit la finele lunii iulie. Procurorii susțin că formațiunea ar fi acceptat conștient bani de la o grupare criminală, care erau folosiți pentru onorarii pentru artiști, salarii pentru membrii de partid și organizarea protestelor.

Liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor, a fost inclus, pe 26 octombrie, pe lista sancțiunilor anunțate de Ministerul de Finanțe al Statelor Unite (Departamentul Trezoreriei). Potrivit autorităților americane, Ilan Șor, condamnat în primă instanță în dosarul furtului miliardului, ar fi primit, din iunie 2022, sprijinul Federației Ruse, pentru ca partidul său „să creeze tulburări politice în R. Moldova”, împreună cu alți oligarhi. Șor ar fi lucrat cu entități de la Moscova pentru a deturna calea europeană a R. Moldova.

### Vezi și... ### Cum ar fi încercat Rusia să influențeze alegerile din Moldova și să-i deturneze parcursul european

Procuratura Generală a anunțat luni, 31 octombrie, că va investiga, în comun cu Serviciul de Informații și Securitate, informații apărute în presă despre faptul că unele partide moldovene care ar fi fost susținute ilegal de Federația Rusă.