Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: Republica Moldova se află în raza de bătaie a tunurilor diversioniste din Rusia


Ce impact pot avea sancțiunile impuse de Statele Unite „oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor” asupra situației politice de la Chișinău, asupra justiției moldovene, asupra capacității Rusiei de a se amesteca în Republica Moldova și ce semnificație are momentul ales pentru acest pas?

Pentru analistul politic Nicolae Negru intervievat de Europa Liberă, decizia din 26 octombrie a Departamentului Trezoreriei din Statele Unite (Ministerul de Finanțe american) este „un act evident de susținere a actualei guvernări” de la Chișinău, un avertisment pentru politicienii care „acționează în interesul Rusiei”, dar și un semnal pentru justiția moldoveană ca să-și facă „anumite concluzii.”

Interviu cu analistul politic Nicolae Negru.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:22:52 0:00

Fostul lider al Partidului Democrat și de liderul Partidului Șor, care au fugit din R. Moldova în 2019, au fost sancționați „pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Moldova, susținută de Kremlin”. Sancțiunile Departamentului Trezoreriei anunțate la Chișinău de ambasadorul american Kent D. Logsdon mai vizează alte șapte persoane și 12 entități, inclusiv Partidul Șor, soția lui Ilan Șor, Sara, și alți cetățeni ruși, printre care consilieri politici de la Kremlin și businessman-ul Igor Ceaika apropiat de fostul președinte moldovean Igor Dodon.

Nicolae Negru spune că decizia a fost luată într-un moment critic pentru R. Moldova, când actori politici locali și-au sincronizat acțiunile pentru destabilizarea situației politice la Chișinău în contextul agresiunii rusești din Ucraina, în timp ce Moscova încearcă să provoace o criză energetică.

Cetățenilor moldoveni în sens larg, decizia Washingtonului la transmite mesajul că sunt „manipulați, dezinformați și atrași în jocuri periculoase împotriva Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Moscovei”, mai spune analistul politic.

Alte declarații, pe scurt

  • Despre cât de mult lovește decizia SUA în Vladimir Plahotniuc: „Lovește foarte mult. Acum lui Plahotniuc îi va fi mult mai greu să spună că e nevinovat. Îi va fi mai greu să se impună ca figură ce s-a împotrivit influențelor ruse. Ni se sugerează că între Șor și Plahotniuc există o relație. Faptul că Șor încă nu este tras la răspundere, că justiția încă nu a făcut pașii necesari pentru a-l aduce acasă pe Plahotniuc vorbește despre faptul că scheme corupte formate în perioada sa mai funcționează”.
  • Despre o eventuală diminuare a protestelor Partidului „Șor”: „[Decizia] ar putea avea aceste consecințe doar dacă cetățenii R. Moldova nu sunt și ei interesați în a destabiliza situația. Unii dintre ei participă în mod sincer la proteste, dar sunt manipulați cu faptul că Maia Sandu e vinovată de această criză energetică, chiar dacă știm că aceasta este o consecință a intervenției ruse în Ucraina”.
  • Despre „optimismul” exprimat de Șor după anunțarea sancțiunilor americane: „Este o încercare de a zâmbi atunci când te lovește cineva. Asta face, în cazul de față, Șor. Dar e o grimasă, nu zâmbet. El recunoaște indirect faptul că se află în serviciul intereselor rusești în R. Moldova”.
  • Despre avertismentele de acum câțiva ani ale lui Plahotniuc legate de „pericolul rusesc”: „Acum devine limpede că prin acea poziționare „anti-rusă” încerca, de fapt, să se salveze de acuzațiile de corupție, de capturare a instituțiilor statului. Nu era sincer. Sancțiunea de acum e motivată și de faptul că se implică în destabilizările din Moldova”.
  • Despre scopurile Rusiei: „Prin Șor, vrea să o facă pe Maia Sandu să se detașeze de poziția Chișinăului față de Ucraina. În acest caz, Moscova ar putea fi mai indulgentă față de actuala guvernare. Atunci însă va apărea problema dacă Moldova dorește sincer să se integreze în Uniunea Europeană, dacă statul de drept, dacă lupta cu corupția, dacă independența, libertatea și drepturile omului prezintă vreo valoare pentru guvernarea care face acest pas”.
  • Despre acțiunile Rusiei în procesele electorale din Moldova: „Moscova acționează prin serviciile secrete asupra anumitor politicieni, încercând să consolideze frontul anti-european. În raportul Trezoreriei americane se spune despre implicarea lui Șor în campania electorală precedentă, în procesul de consolidare a Partidului „Șor” și PSRM în sensul înlăturării Maiei Sandu [de la guvernare]. Rusia a încercat prin toate metodele să împiedice victoria Maiei Sandu și a PAS în alegerile precedente. Va face același lucru, probabil, și la cele viitoare. S-ar putea ca Rusia să mizeze și pe alte partide, inclusiv pe Mișcarea Alternativa Națională”.
  • Despre reacția președintei Maia Sandu: „Mesajul este adresat, în primul rând, justiției moldovene, pentru că tărăgănează mult dosarele lui Șor. E ceva în neregulă în justiția noastră. Probabil, Maia Sandu ar vrea să transmită că SUA au făcut această declarație în baza anumitor dovezi, probe. Cred că ar putea exista o colaborare dintre justiția noastră și autoritățile americane”.
  • Despre declarațiile ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, care sugerează o ingerință a oligarhilor și o tentativă de subordonare a justiției: „E o declarație politică, care nu ține cont de independența justiției. Până la urmă, justiția e cea care trebuie să se pronunțe dacă Plahotniuc și Șor sunt vinovați de acte de corupție și de furtul miliardului. Includerea în lista [sancțiunilor americane] nu este o condamnare”.
  • Despre o eventuală amplificare a sprijinului SUA în lupta cu fenomenul corupției: „Nu știu ce ar fi mai consistent decât ceea ce s-a făcut până acum. Probabil e vorba de anumite informații care urmează să fie transmise autorităților moldovene. [...] Noi trebuie să înțelegem că Republica Moldova se află în raza de bătaie a tunurilor propagandistice și diversioniste din Rusia. SUA vor să pună o stavilă în fața acestei nedreptăți. Altminteri, Rusia s-ar răfui, pur și simplu, fără nici o problemă, cu Republica Moldova sau să o transforme într-un soi de Belarus”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG