Peste 7.000 de moldoveni din diaspora s-au înregistrat în prealabil pentru a vota pe 20 octombrie

CEC a anunțat că data de 6 septembrie 2024 este termenul limită pentru înregistrarea prealabilă pentru votul în străinătate.

Peste 7 mii de cetățeni moldoveni și-au exprimat intenția de a vota în altă țară pe 20 octombrie, înregistrându-se prealabil pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC). Cele mai multe înregistrări - 2 665, sunt din Federația Rusă.

Potrivit datelor CEC, după Rusia, Italia ocupă locul al doilea, cu 692 de moldoveni care au anunțat că vor vota. În Germania, 635 de cetățeni și-au exprimat intenția de vot.

Înregistrarea prealabilă reprezintă unul dintre cele trei criterii utilizate de CEC pentru a stabili numărul secțiilor de votare deschise în străinătate. Termenul limită pentru înregistrare este 6 septembrie.

În acest an, comisia a planificat resurse financiare pentru organizarea a 209 secții de votare peste hotare, în creștere cu 59 secții de votare comparativ cu ultimul scrutinul parlamentar din 2021.

Pentru votul prin corespondență, implementat în SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia, pentru care înregistrarea prealabilă este obligatorie, s-au înregistrat 538 de persoane.

Cetățenii din cele șase țări trebuie să se înregistreze pe platforma online „Înregistrarea prealabilă”, accesibilă la inregistrare.cec.md, cu cel puțin 45 de zile înainte de ziua alegerilor.

Pentru a asigura votul prin poștă, statul este gata să cheltuiască peste 19 milioane lei.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te