Peste 90 de milioane de americani au votat deja anticipat în alegerile prezidențiale

În Statele Unite, cu trei zile înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, se înregistrează un număr record de voturi anticipate: peste 90 de milioane de americani au votat deja, o participare neobișnuit de mare, pusă pe seama pandemiei de coronavirus (oamenii vor să evite aglomerările de la centrele de votare în ziua alegerilor) dar și pe miza acestor alegeri care au loc într-o societatea polarizată politic la maxim.

Senatoarea democrată Kamala Harris, candidată la funcția de vicepreședinte, octombrie 2020

Cei doi candidați, președintele republican Donald Trump și contracandidatul democrat Joe Biden și-au intensificat întâlnirile cu alegătorii dar mai ales campania de a-și mobiliza simpatizanții să iasă la vot.

Simpatizante ale președintelui Donald Trump la un recent miting electoral, octombrie 2020

O campanie de mobilizare în care, de partea democrată, s-a angajat acum intens și fostul președinte Barack Obama, în al cărui administrație Joe Biden a deținut funcția de vicepreședinte.

Campania se concentrează pe așa-numitele state indecise, al căror vot va decide rezultatul alegerilor prezidențiale. Președintele Trump a fost sâmbătă în Pennsylvania, unde este devansat cu puțin de candidatul democrat.

Biden și fostul președinte Obama au fost pe de altă parte la Detroit și Flint, în Michigan. Două orașe cu o populație predominant de culoare, al cărei vot este crucial pentru o posibilă victorie democrată.

Your browser doesn’t support HTML5

Trump vs Biden: confruntarea agendelor interne

Președintele american nu este ales direct, prin votul popular, ci indirect, prin votul electorilor desemnați de fiecare stat în parte. Procentul alegătorilor indeciși este mic, de sub trei la sută dar va fi decisivă participarea la vot, influențată decisiv anul acesta de pandemia de coronavirus.

În Statele Unite, numărul de noi cazuri de contaminare cu coronavirus a atins un nou record cu cel puțin 94 de mii într-o zi, cifră raportată vineri . În multe state se înregistrează o accelerare a noilor infecții, între care state considerate cheie în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, în care președintele Donald Trump se confruntă cu democratul Joe Biden.

Numărul total al cazurilor raportate de contaminări trece de 9 milioane iar cel al deceselor legate de Covid-19 este de aproape 230 de mii, arată cifrele universității Johns Hopkins. Iar agenția Reuters relatează că luna aceasta, au fost zile cu peste o mie de decese legate de Covid-19.