Peste jumătate din diabeticii din R. Moldova își cumpără din propriul buzunar senzori de glicemie

Jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat își acoperă necesarul de senzori de glicemie din surse proprii, iar una din două persoane își acoperă necesarul de teste de glicemie (suplimentar celor acoperite de asigurare) în același mod, arată un studiu realizat de Asociația Tinerilor cu Diabet DIA.

25% din respondenți fac diverse teste de sânge în laboratoarele private, iar alți respondenți spun că își cumpără din surse proprii vitamine, suplimente nutritive și insulină. Studiul mai arată că una din cinci persoane chestionate spun că au probleme privind sănătatea mintală (25% dintre respondenți spun că au apelat la consiliere psihologică, iar 68% nu au apelat niciodată).

Marea majoritate a respondenților – 80% - cred că statul ar trebui să asigure cu tehnologii (pompe integrate cu senzor glicemic) toate categoriile de vârstă ale persoanelor cu diabet de tip 1, debutat în copilărie.

„Adulții își cumpără senzori din bani proprii, din străinătate și sunt taxați la vamă. Suma neimpozabilă este de 150 de euro. Un senzor costă de la 40 la 60 de euro. Necesarul pentru trei luni este de la 280 la 540 de euro și nu toți își permit. Ne-am dori ca suma neimpozabilă să se ridice la 540 de euro”, a declarat Europei Libere, președinta Asociației Tinerilor cu Diabet DIA, Veronica Volcov.

În acest moment, statul acoperă doar pentru 84 de copii necesarul cu pompe integrate cu senzor glicemic. În total, 748 de copii din R. Moldova au diabet zaharat de tip 1.

Senzorul de glicemie este un mic dispozitiv care se pune sub piele și măsoară constant nivelul de zahăr din sânge. Acesta permite o monitorizare continuă a glicemiei și ajută la evitarea înțepăturilor frecvente.

De asemenea, statul oferă pentru copiii cu tip 1 de diabet, 450 de teste de glicemie, pentru trei luni, pentru adulții cu tip 1 - 350 de teste pentru 3 luni, pentru adulții cu tip 2 tratați cu insulină – 200 de teste pentru 3 luni și pentru pacienții cu tip 2 care iau antidiabetice orale – 25 teste o dată la trei luni.

Din august 2023, tratații și dependenții de insulină primesc ace sau seringi de insulină.

Studiul la care au participat 147 de respondenți din R. Moldova a fost realizat în perioada 9-29 august 2024. 46% din respondenți au diabet de tip I, 42,2% sunt aparținători de copii cu diabet de tip 1, 10% cu diabet de tip 2 sau alte forme.

Datele statistice arată că 6.200 de persoane din R. Moldova sunt diagnosticate cu diabet de tip 1 și alți peste 13.000 cu diabet de tip 2. În ultimii ani, se atestă o creștere de 1,5 ori a cazurilor noi de boală: de la 28,0 cazuri la 10 mii locuitori, în anul 2020, la 40,6 cazuri la 10 mii locuitori, în anul 2023. Rata mortalității în anul 2023 a constituit 15,2 cazuri la 100 mii locuitori.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te