Piloții ucraineni pot începe antrenamentele pe avioanele F-16, anunță administrația Biden

Un MiG-29 ucrainean alături de avioane F-16 americane

Președintele Joe Biden a dat undă verde pentru ca țările europene să pregătească piloții ucraineni să folosească avioanele de luptă F-16, a confirmat duminică o oficialitate de rang înalt din administrația Biden,

Este o oportunitate potențială pentru eforturile Ucrainei de a contracara superioritatea aeriană a Rusiei.

Your browser doesn’t support HTML5

Piloții ucraineni vor începe antrenamentele pe avioanele F-16, anunță administrația Biden

„Președintele a dat undă verde și vom permite, sprijini și facilita acțiunile necesare pentru ca ucrainenii să înceapă să fie pregătiți pe F-16", a declarat consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan. Această decizie marchează o schimbare radicală pentru președintele Joe Biden, care declarase la începutul anului că nu crede că Ucraina are nevoie de avioane F-16.

### Vezi și... ### Ucraina și alte 11 țări au semnat un memorandum privind instruirea piloților pe avioane F-16

Una dintre principalele probleme cu care s-au confruntat forțele terestre ale Kievului în timpul ofensivei lor este superioritatea aeriană a Rusiei, care îi împiedică să înainteze. În luna mai, Biden a informat liderii G7 că Statele Unite vor sprijini un efort comun al aliaților și partenerilor de a pregăti piloți ucraineni pe avioane de generație a patra, inclusiv F-16, deși la acel moment nu era clar când va începe această pregătire.

Avionul produs în Statele Unite are capacitate de realimentare în aer și este compatibil cu majoritatea armamentului NATO furnizat deja Ucrainei. Deși a intrat în producție pentru prima dată în anii '80, acesta a trecut prin mai multe modernizări, devenind mai avansat și mai versatil decât orice avion pe care Ucraina îl are în prezent în flota sa, și un rival puternic pentru majoritatea avioanelor rusești. Sullivan a remarcat că aliații europeni au spus că au nevoie de câteva săptămâni pentru a se pregăti. „Statele Unite nu vor fi obstacolul în calea începerii pregătirii pe F-16", a declarat Sullivan.

### Vezi și... ### Zelenski: Contraofensiva ar fi putut începe „mult mai devreme” ca să preîntâmpine întărirea apărării ruse

Trecând la apărarea națională consilierul prezidențial s-a arătat dezamăgit de legea privind politica de apărare adoptată de Camera Reprezentanților, care include adoptarea mai multor amendamente controversate legate de probleme sociale. „Acest proiect de lege nu va ajunge niciodată pe biroul președintelui, deoarece ceea ce ați văzut din partea unui grup extremist de republicani este prezentarea unui set de amendamente care încearcă să amestece dezbaterile politice interne cu nevoile de securitate”, a declarat Sullivan.