Linkuri accesibilitate

Zelenski: Contraofensiva ar fi putut începe „mult mai devreme” ca să preîntâmpine întărirea apărării ruse


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Kiev, 3 iulie 2023
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Kiev, 3 iulie 2023

Contraofensiva Ucrainei a fost „încetinită” de fortificațiile apărării rusești, a declarat președintele Volodimir Zelensk pentru CNN într-un interviu exclusiv. El a adăugat că și-ar fi dorit ca livrările de arme occidentale să fi permis începerea acesteia „mult mai devreme”.

Zelenski a declarat că, în unele zone ale țării, armata sa nici măcar nu se poate gândi să lanseze ofensiva, deoarece nu are „armele relevante. Iar a ne arunca oamenii noștri să fie uciși de armele rusești cu rază lungă de acțiune ar fi pur și simplu inuman".

„Le sunt recunoscător SUA ca lidere ale aliaților care ne susțin”, a declarat el, „dar le-am spus atât lor, cât și liderilor europeni, că am dori să începem contraofensiva mai devreme și că avem nevoie de toate armele și logistica necesare. De ce? Pur și simplu pentru că, dacă începem mai târziu, va merge mai încet”. Liderul ucrainean a adăugat că dificultățile de pe câmpul de luptă duc acum la o contraofensivă „încetinită”.

„Am vrut ca contraofensiva noastră să aibă loc mult mai devreme, pentru că toată lumea a înțeles că, dacă contraofensiva se desfășoară mai târziu, atunci o parte mai mare din teritoriul nostru va fi minată. Oferim inamicului nostru timpul și posibilitatea de a amplasa mai multe mine și de a-și pregăti liniile de apărare."
Oficialii ucraineni au declarat în repetate rânduri că, deși contraofensiva este în curs de desfășurare, principalul impuls urmează să vină.

Dar, indiferent de direcția de atac pe care ar alege-o Ucraina, timpul este principalul inamic, a declarat Zelenski. „Cu cât începem mai târziu, cu atât va fi mai dificil pentru noi”.
Așa cum a făcut-o atât de des de când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, președintele a pledat pe lângă guvernele occidentale să ofere Kievului armament mai avansat – de pildă, sistemele de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei, fabricate în SUA - acum și nu mai târziu.

De asemenea, el a făcut din nou apel la avioane de luptă F-16 de fabricație americană. Statele Unite și-au autorizat aliații să înceapă să instruiască piloții ucraineni pentru a pilota aceste avioane, dar nu au permis încă aliaților să reexporte aceste avioane în Ucraina. „Nici măcar nu este vorba ca Ucraina să aibă vreun avantaj față ruși”, spune Zelenski. „Este vorba doar despre a fi egali. F-16 îi ajută nu doar pe cei de pe câmpul de luptă să avanseze. Este pur și simplu foarte dificil fără acoperire din aer”.

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat luna trecută că Ucraina nu și-a aruncat în luptă mare parte din rezerve și că „lovitura principală” încă nu a avut loc.

XS
SM
MD
LG