O grupare de pirați cibernetici, după toate probabilitățile din Rusia, cunoscută sub denumirea REvil a atacat sisteme informatice ale cel puțin 1000 de firme.
Your browser doesn’t support HTML5
Obiectivul pirateriei este obținerea de compensații pentru încetarea atacurilor ale căror amploare și consecințe nu sunt încă pe deplin cunoscute. Acesta este cel mai amplu atac de acest fel, dar are pe fundal altele similare, desfășurate recent. La baza atacurilor este vizarea unor sisteme de management ale rețelelor informatice de la firmele respective și riscul este că fenomenul se poate propaga, în condițiile în care accesând sistemele de management se pot accesa nu numai respectivele companii, ci și clienții lor.
Președintele Biden a spus sâmbătă că administrația sa nu știe cu precizie încă cine se afla în spatele atacurilor, supoziția inițială este că nu ar fi vorba despre statul rus, dar asta încă nu a fost definitiv stabilit. Până acum, companii din 11 țări au fost țintele acestor atacuri cibernetice, pentru recompense. În Suedia, o rețea de magazine alimentare a trebuit să își închidă magazinele. Peste 20 de sisteme de management au fost atacate, prin intermediul furnizorului lor Kaseya, care deservește afaceri de diverse dimensiuni. Kaseya este o firmă cu sediul la Dublin și o sucursală americană la Miami.
Această nouă acțiune de piraterie cibernetică survine după summitul Biden – Putin din Elveția, unde președintele Statelor Unite a avertizat că vor fi utilizate amplele capabilități cibernetice ale Americii, dacă părți importante ale infrastructurii americane sunt atacate de pirați cibernetici din Rusia. Directorul FBI, Christopher Wray a spus la Congres în iunie că atacurile îndreptate împotriva firmelor americane cresc exponențial. Analiști susțin că, chiar dacă statul rus nu este direct implicat în aceste atacuri, al căror obiectiv este câștigul material, Moscova nici nu întreprinde suficient pentru a le contracara, ținâmd cont de faptul că multe își au originea în Rusia.