Televiziunea publică din România, TVR, a anunțat că vrea să-și redobândească vechea frecvență din R. Moldova deținută în ultimii ani de postul Canal 2 al fostului lider al PD, Vlad Plahotniuc. De ce a decis să renunțe Canal 2 la această frecvență, una din cele doar trei cu acoperire națională? Există în afară de TVR și alți doritori să o preia?
Your browser doesn’t support HTML5
Directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, crede că, retras formal din viaţa politică, Vlad Plahotniuc, despre care se ştie că e proprietarul trustului mediatic din care face parte şi Canal 2, ar vrea să economisească din contul celor mai puţin însemnate televiziuni, păstrându-şi-le totodată pe cele cu audienţa mai mare.
„Imperiul are serioase probleme materiale şi Plahotniuc încearcă optimizarea cheltuielilor, pentru a susţine principalele sale resurse mediatice, Prime şi Publika. Iar cu ocazia aceasta de ce să nu se victimizeze un pic: vezi Doamne, au loc nişte atacuri… Ce atacuri? Nimeni nu ştie, e o nebuloasă… şi totodată să se erijeze în mare unionist, de aceea a solicitat să fie retransmisă frecvenţa TVR-ului, când de fapt Canal 2 a parazitat pe această frecvenţă furată de la TVR.”
Ceea ce a explicat şeful formal al Canal 2, Oleg Cristal, despre decizia de a renunţa la frecvenţă şi a recomanda returnarea ei TVR-ului e că pentru a zădărnici un plan obscur de preluare a acesteia de „o televiziune care promovează interese străine” R. Moldova.
Unii observatori de presă, printre ei Vitalie Călugăreanu, sugerează însă că frecvenţa ar putea ajunge la una din televiziunile controlate, prin interpuşi, de socialişti şi că, dacă ar fi vrut cu adevărat să zădărnicească un astfel de scenariu, Canal 2 ar fi utilizat o altă cale, mult mai simplă, pentru returnarea frecvenţei către TVR.
„Prin cesiune de frecvenţă, adică o înţelegere între doi radiodifuzori care pun la curent Consiliul Audiovizualului (CA) despre transmiterea frecvenţei. În situaţia în care Canal 2 întoarce această frecvenţă CA, CA organizează un nou concurs şi, în condiţiile în care s-a văzut tendinţa CA de a trece din slujba lui Vlad Plahotniuc în cea a socialiştilor, este foarte clar cine câştigă concursul, adică Igor Dodon.”
Într-un nou acord politic tocmai încheiat, socialiştii şi Blocul ACUM s-au angajat, printre altele, la o amplă reformă în media, însă scepticii, printre ei Petru Macovei, spun că Blocul ACUM deja s-ar ciocni cu rezistenţa socialiştilor care nu vor să renunţe la control asupra resurselor mediatice.
„În toată povestea aceasta Igor Dodon este veriga slabă şi dacă apetiturile lui mediatice cu interes electoral nu vor fi ţinute în frâu de către partenerii de coaliţie, atunci lucrurile nu se vor schimba deloc.”
### Vezi și... ### Petru Macovei: „Prioritatea zero este demonopolizarea pieței publicității și reforma Consiliului Audiovizualului”
Adrian Lebedinschi, socialistul din fruntea comisiei parlamentare pentru media, ne-a spus, pe de altă parte, că toată această dezbatere nu ar avea niciun rost, dat fiind faptul că din martie, anul viitor, întreg audiovizualul moldovenesc ar trebui să treacă într-un alt regim de emisie.
Până la 1 martie, trebuie să trecem la televiziune digitală...Adrian Lebedinschi
„Până la 1 martie, trebuie să trecem la televiziune digitală. Deci, nu văd de ce TVR ar vrea să obţină frecvenţa pentru doar câteva luni. Mai ales că TVR e în multiplex. Eu cred că din aceste considerente probabil şi Canal 2 renunţă la frecvenţă.”
Lipsirea, în 2007, prin decizia CCA, a Televiziunii Române de dreptul să emită pe frecvenţa naţională, cedată acum cu aparentă uşurinţă de Canal 2, s-a produs, potrivit multora, graţie dispoziţiilor antiromâneşti a preşedintelui comunist de atunci, Vladimir Voronin şi, pe de altă parte, a dorinţei necunoscutului pe atunci om de afaceri din anturajul lui Voronin Vlad Plahotniuc de a se întări mediatic în perspectiva lansării în viaţa politică.
După un proces la CEDO, Televiziunea Română a obţinut şansa să revină în spaţiul mediatic moldovenesc, însă după o altă formulă, iar frecvenţa a fost utilizată vreme de 12 ani de această televiziune din trustul fostului democrat. Alte două frecvenţe naţionale sunt utilizate în prezent de televiziunea publică de la Chişinău şi postul Prime al lui Vlad Plahotniuc, care retransmite postul rusesc Pervîi Kanal.
Luna trecută, una din televiziunile afiliate președintelui Igor Dodon și PSRM, Accent TV, a depus la Consiliul Audiovizualului o cerere din care s-a văzut că va prelua dreptul de retransmisiune a Pervîi Kanal de la Prime TV - un alt semnal care a adăugat scepticism în tabăra celor ce îl suspectează pe Igor Dodon de dorinţa de a-şi extinde controlul asupra media.