Linkuri accesibilitate

Cum se vede campania electorală în presă?


Jurnaliști la conferința de presă. Imagine generică
Jurnaliști la conferința de presă. Imagine generică

La televiziuni, Blocul Acum și Partidul Liberal, au fost prezentate cu preponderență în context negativ.

Mai multe instituții de presă din Republica Moldova continuă să reflecte dezechilibrat campania electorală, constată al doilea raport de monitorizare a presei realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Asociaţia Presei Independente. Chiar dacă situația s-a îmbunătățit un pic față de constatările primului raport, rămâne vizibilă tendința unor media de a reflecta campania în funcție de preferințele și apartenența politică a patronilor.

Cum se vede campania electorală în presă?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
Link direct


Partidul Democrat de guvernământ, Partidul Socialiștilor şi blocul ACUM sunt concurenții electorali cei mai mediatizați în această campanie electorală. Ei apar cel mai frecvent la toate cele 28 instituții media monitorizate, între care 12 posturi TV şi 16 portaluri şi ziare.

Televiziunile se împart aproape egal în cele care reflectă relativ neutru campania şi cele care favorizează unii concurenți în detrimentul altora. În tabără celor relativ corecte sunt posturile Pro TV Chișinău, TV8, Jurnal TV, Moldova 1 şi postul GRT din Găgăuzia. Aceste posturi au o atitudine neutră faţă de majoritatea concurenţilor electorali.

La polul opus sunt posturile cu afiliere politică directă sau indirectă. Este vorba de Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3 ce aparţin direct sau prin intermediari fruntaşilor Partidului Democrat; Accent TV şi NTV – afiliate socialiştilor şi Televiziunea Centrală care i-ar aparţine lui Ilan Şor. Aceste posturi de televiziune îşi favorizează proprietarii în detrimentul altor concurenţi.

Totuşi, chiar şi la aceste televiziuni se remarcă o îmbunătățire a situaţiei comparativ cu cea descrisă în precedentul raport de monitorizare, a precizat directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism independent, Nadine Gogu. Ea spune că numărul materialelor neutre e în creştere, deşi afilierea politică a posturilor rămâne vizibilă:

Nadine Gogu, directoare executivă CJI
Nadine Gogu, directoare executivă CJI

„Prezența actorilor electorali, a protagoniștilor politici este cu tonalitate pozitivă la acele posturi care au proprietari fie politicieni, fie afiliaţi anumitor partide. În celelalte cazuri unde nu există afilieri deschise sau proprietari care sunt politicieni situaţia este alta.”

La televiziuni, PDM, PSRM și Partidul Șor au apărut mai mult în context pozitiv, iar alte formațiuni, ca Blocul Acum și Partidul Liberal, au fost prezentate cu preponderență în context negativ.

Dacă la posturile de televiziune se remarcă o relativă îmbunătățire a modului de reflectare a campaniei, același lucru nu se poate spune despre cele 16 portaluri şi ziare monitorizate, a menționat Ion Mazur de la Asociaţia Presei Independente.

„Există în continuare acele portaluri care continuă să abordeze campania electorală într-o manieră neutră, să difuzeze ştiri despre toţi candidaţii şi, de regulă, chiar dacă nu este dreptul la replică în aceeaşi ştire, sunt ştiri care oferă acest drept la replică. Rămân aceleaşi câteva portaluri care continuă să dea preferinţă unor partide politice.”

În opt din cele 16 media o prezenţă mai mare o are PD. În patru este mai vizibil PSRM, iar în trei – blocul ACUM.

Aif.md, kp.md, noi.md, sputnik.md şi timpul.md selectează ştirile în funcţie de preferințele lor politice...

Ion Mazur a precizat că portalurile aif.md, kp.md, noi.md, sputnik.md şi timpul.md selectează ştirile în funcţie de preferințele lor politice, iar unele evenimente electorale sunt pur şi simplu omise. Deschide.md, realitatea.md şi Jurnal de Chişinău favorizează anumiţi concurenţi în detrimentul altora. Campania electorală e reflectată în general echilibrat şi pe o tonalitate neutră pe portalurile agora.md, diez.md, moldova.org, newsmaker.md, unimedia.info şi zdg.md. Portalul regionale sp.md din Bălţi se rezumă doar la reflectarea campaniei la nivel regional, dar o face echilibrat. În schimb portalul gagauzinfo.md din Comrat, care reflectă la fel campania din perspectivă regională, favorizează socialiștii.

Secretara Coaliției civice pentru alegeri libere şi corecte, Polina Panainte, a menţionat că R. Moldova a scăzut în ratingul libertății presei, ceea ce atestă o înrăutățire vizibilă a mass-media.

O delegație pre-electorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) nota într-o recentă declaraţie că pluralismul media în R. Moldova poate fi considerat limitat, deoarece majoritatea mijloacelor de informare sunt afiliate principalelor partide politice, iar sectorul publicității este sub controlul acestora.

XS
SM
MD
LG