Linkuri accesibilitate

Arta dezinformării şi armele consumatorilor de media


Imagine generică
Imagine generică

Parte din subiectele care sunt artificial lansate în spațiul public sunt cele ce se referă la „inamicul străin”, constată experții media reuniți la conferința API.

„Stop Fals” este un proiect al Asociației Presei Independente care încearcă de câțiva ani să combată minciunile răspândite de presă și de politicieni. Astăzi, animatorii și susținătorii acestui proiect au discutat la o mare conferință la Chișinău despre cum să-l continue mai bine. Cum discuția a coincis cu pregătirile de alegeri, aceasta a fost și principala temă.

Arta dezinformării şi armele consumatorilor de media
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:35 0:00
Link direct


Falsurile din presă și din mediul on-line din ultimii ani au determinat organizațiile non-guvernamentale de media să întreprindă diverse activități de scoatere în vileag a dezinformării. Cea mai cunoscută pare să fie inițiativa Asociației Presei Independente „Stop Fals”, care de trei ani dezvăluie știri și articole contrafăcute.

Campania electorală reprezintă o perioadă „fertilă” pentru lansatorii de știri false ai căror centre de comandă sunt politicienii interesați să ajungă la putere. Internetul și rețelele sociale sunt platformele cel mai des utilizate pentru propagarea falsurilor sau difuzarea știrilor menite să distragă atenția publică de la probleme cu adevărat importante.

Un exemplu elocvent îl reprezintă recenta dispută dintre un agent de patrulare și un șofer originar din Vulcănești, tras pe dreapta la Cimișlia, dispută care a fost filmată de cei doi. Bucata video a devenit virală pe rețele sociale și în presă, provocând discuții aprinse referitoare la limba oficială în Republica Moldova și limba de comunicare cu minoritățile. Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, crede că acest subiect nu a ajuns întâmplător în presă, dimpotrivă, a fost lansat cu bună știință, urmând să aibă rolul unei sperietori electorale.

Petru Macovei
Petru Macovei

„În Republica Moldova, de la independență încoace, au fost teme de propagandă mereu în campaniile electorale, însă sunt readuse cu noi și noi valențe. Noi avem instituții de presă care tot timpul toarnă gaz pe foc în această problemă. Este suficient să se întâmple un conflict într-o farmacie. Vă dau titlul care a apărut într-un ziar: „B аптеках Кишинева перестали говорить на русском языке: Не нравится — умирайтe!” Acesta este titlul unui articol într-un ziar cu cel mai mare tiraj din Republica Moldova, de limbă rusă. Este o problemă inventată, o sperietoare care cu fiecare campanie electorală apare din nou și din nou.”

Alte subiecte care sunt artificial lansate în spațiul public sunt cele ce se referă la „inamicul străin”, care, în cele mai dese cazuri, este întruchipat de Uniunea Europeană sau Federația Rusă, în funcție de interesele politice, spune Petru Macovei. O sperietoare electorală este considerată de experții media și subiectul legat de „migranți”, iar felul în care prins știrea despre venirea celor 30 de mii de sirieni, lansată în campania prezidențială din 2016, demonstrează că cetățenii cad în capcana manipulărilor.

Jurnalișii întruniți astăzi la conferința regională „Stop Fals” au ajuns la concluzia că tertipurile de care fac uz politicienii pentru a influența votul cetățenilor sunt parcă trase la indigo. Președintele Clubului de presă de la Erevan, Armenia, Boris Navasardean, observă că demnitarii și-au făcut o obișnuință din a semna articole în presa occidentală. Pentru acest lucru majoritatea plătesc companii de lobby care le deschid ușa spre instituții de presă din Vest mai mult sau mai puțin cunoscute.

Abia mai târziu ONG-urile de media au explicat oamenilor că „Washington Times” nu e „Washington Post”...

„Am să vă aduc un exemplu. În ziarul „Washington Times” care poate fi ușor confundat cu „Washington Post”, prin urmare mulți cred că e vorba de o instituție de presă respectabilă, a fost publicat un articol semnat de fostul ambasador al SUA din Bahrain despre situația politică din Armenia. Vă dați seama cât de bine cunoștea, între ghilimele, acel fost funcționar situația din țara noastră. Cu toate acestea a publicat un articol în favoarea ex-președintelui armean Robert Kociarian, care a fost acuzat că a încălcat Constituția când a trimis armata împotriva protestatarilor care manifestau împotriva realegerii sale, în 2008. Bineînțeles, acest editorial a prins la public. Abia mai târziu ONG-urile de media au explicat oamenilor că „Washington Times” nu e „Washington Post”, prin urmare, opiniile exprimate în acest ziar nu ar trebui crezute în totalitate.”

„The Washington Times” este ziarul care în 2017 a publicat un editorial elogios la adresa lui Vlad Plahotniuc și PD, prezentat atunci ca singura forță politică care poate lupta contra influenței Rusiei în Republica Moldova.

Una din concluziile conferinței regionale „Stop Fals” a fost că piața media a evoluat atât de mult în ultimii ani încât oamenii nu-și mai permit luxul de a fi simpli consumatori de presă. O soluție ar fi să adopte în raport cu mass-media același comportament pe care îl au într-o alimentară unde numaidecât au grijă ca produsele să nu le pună în pericol sănătatea.

Previous Next

XS
SM
MD
LG