Linkuri accesibilitate

Spațiul informațional sub „ocupație”


Vedeți diferența în poza de mai sus? Dezinformarea pro-Kremlin e obsedată de „occupatie”.

„Nimeni n-a cerut ocupația voastră”, spune o pancardă de protest în imaginea de mai sus. Dacă te uiți rapid la ea, e greu de ghicit unde și când a fost făcută.

Așa că a fost un mod convenabil pentru propagandiștii pro-Kremlin s-o folosească pentru a ilustra articole despre niște prezumtive proteste norvegiene împotriva recenteloe manevre militare NATO din Norvegia. Poza a ilustrat articole apărute în publicații electronice din Georgia și Rusia.

Dar dacă faci zoom și te uiți la reclama mică din fundal, vei vedea trei cuvinte în poloneză: złoto, srebro, brylanty - aur, argint, diamante.

Detectorul de mituri care verifică fapte și o căutare pe Google au scos la iveală că poza a fost făcută de fapt în Polonia, în 2016.

Din punctul de vedere al celui care face campanie de dezinformare, fotografia are un avantaj: în ea apare cuvântul cheie „ocupație”. Campania de dezinformare pro-Kremlin pare să fie obsedată de denunțarea unor așa-zise „forțe de ocupație”. Ea repetă mesajele că nu numai Siria, Ucraina, Georgia, Cehia și toate țările est europene, dar și toată Europa se află sub ocupație, fie ea A Statelor Unite, a NATO sau a Germaniei. În același timp se pare că Ucraina e ocupată și de Uniunea Europeană.

Clinton, lucrarea de licență și Lucifer

Și pentru că vorbim de linii de dezinformare exagerate: o mai veche campanie împotriva lui Hilary Clinton a ieșit din nou la suprafață în Georgia, unde o publicație electronică a anunțat că Clinton și-a dedicat lucrarea de licență lui Lucifer! După ce vă opriți din rîs, verificați faptele aici.

Ucraina pe linia frontului

Săptămâna asta, instituțiile de presă pro-Kremlin au acuzat Ucraina că e un stat eșuat nazist care se pregătește pentru o soluție militară în Donbas, fiind în același timp o marionetă impotentă a Statelor Unite și Uniunii Europene. Potrivit presei rusești, toate astea se întîmplă pentru că Ucraina e doar o victimă a intereselor geopolitice și economice ale Statelor Unite.

Escaladarea militară de neevitat dintre Ucraina și Rusia este deseori un subiect deseori răspîndit de media pro-Kremlin, dar săptămâna asta ea s-a concentrat pe informația falsăStatele Unite ar fi gata să facă vărsări de sânge în Ucraina. Pricipala idee e că Ucraina nu are prea multe de spus cu privire la politica sa externă și la propriul său viitor. În realitate, Ucraina este un stat suveran recunoscut de toate țările membre în ONU, cu un guvern legitim.

Bineînțeles că presei pro-Kremlin nu-i pasă, din moment ce tinde să descrie Ucraina ca pe un stat eșuat. De data asta a arătat spre probleme reale legate de aprovizionarea cu apă caldă și căldură, dar a făcut ca asta spunînd că toată țara tremură de frig și e la marginea unor tulburări sociale.

Destul însă cu politica: nu-i așa că în realitate ucraineanul mediu e o persoană de treabă? E bine, nu, potrivit presei ruse, care dă de înțeles că oamenii din Ucraina îi numesc pe ruși „ne-oameni” și sînt gata să-i ucidă și gata să spună despre Hitler că e un erou național. Dacă veți căuta în baza noastră de date veți vedea că în realitate se pare că doar în dezinformarea pro-Kremlin Hitler e în continuare un protagonist principal.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG