Linkuri accesibilitate

Hărți ale dezinformării menite să ne distrugă lumea


Noutăți de pe frontul dezinformării.

Cu o mișcare rapidă, camera de filmat mărește harta Ucrainei. Una cîte una, bucăți din teritoriul ucrainean sînt înghițite de Ungaria, România și Polonia, țări din Uniunea Europeană.

„Excentricitatea Kievului a divizat deja țara”, explică preocupat prezentatorul.

Din moment ce Transcarpatia a aparținut Ungariei înainte de secolul 20, Budapesta vrea să „recîștige controlul” asupra regiunii. „În sud, de asemenea, nu totul este ucrainean istoric vorbind” și „polonezii sînt cu ochii pe Galiția ucraineană, Polissia și pe Volhynia”, conchide prezentatorul de la canalul TV Rossiya 1.

Canalul TV Rossiya 1 și-a dezinformat telespectatorii cu o hartă în 21 septembrie 2018
Canalul TV Rossiya 1 și-a dezinformat telespectatorii cu o hartă în 21 septembrie 2018

Cei din spatele campaniei rusești de dezinformare au învățat rapid cum să-și vizualizeze principalele lor false fire narative. Statul care ocupă cu adevărat teritorii în Ucraina - Rusia - acuză Occidentul pentru presupusa sa ambiție de a face la fel.

Acesta e numai un exemplu dintr-o serie de situații similiare în care au fost folosite hărți înșelătoare.

Hărți fictive ale ororilor Europei

În timpul referendumului neoficial privind independența Cataloniei, mașina de propagandă rusă controlată de stat a lansat mesajul că Spania e în prag de război civil, că toată Europa e divizată de mișcări separatiste, și că riscă să se rupă și mai tare. Propaganda rusă a folosit ca ilustrație această hartă a unui viitor distopic al Europei, unde majoritatea țărilor europene sînt tăiate în bucățele mici.

Canalul 1 a arătat în 8 octombrie 2017 o hartă în care majoritatea țărilor occidentale sînt divizate în părți
Canalul 1 a arătat în 8 octombrie 2017 o hartă în care majoritatea țărilor occidentale sînt divizate în părți

Unul din firele narative de dezinformare are ca obiectiv prezentarea unei Europe deteriorată și măcinată de propriile sale crize interne; cu toate acestea, pentru a servi unui alt mesaj de dezinformare, aceeași Europă se transformă dintr-o dată într-o superputere agresoare, pentru a arăta că Rusia e înconjurată de dușmani rusofobi într-o continuă pregătire de război pentru a-și demantela vecinul de la. Vedeți aici că au existat de fapt multe încercări de a construi o cooperare puternică între UE, NATO și Rusia.

Pe plan intern, acest ultim fir narativ are menirea de a garanta un sprijin maxim pentru Kremlin. Pe plan extern, el are obiectivul de a reduce contramăsurile la agresiunea rusească din Ucraina, la trecerea cu vederea de către ruși a folosirii de arme chimice de către regimul sirian, la atacul de Salisbury, portretizînd aceste situații drept „rusofobie”.

Când studiem dezinformarea de săptămâna asta, se pare că scurta lună de miere de care s-a bucurat Occidentul în presa de stat din Rusia e acum gata. Mai devreme, am văzut exact același model înaintea alegerilor americane din 2016.

Casa oglinzilor

Așa am aflat că Occidentul se folosește de Ucraina ca să distrugă Rusia, exact la fel cum s-a folosit de Germania nazistă ca să distrugă URSS în 1938; că autoritățile de la Kiev sabotează activitatea grupului trilateral de la Minsk; și că doborîrea avionului rusesc Il-20 în Siria a fost un act de agresiune împotriva Siriei orchestrat de Statele Unite. În acest caz campania de dezinformare pro-Kremlin pare să se fi mutat definitiv în casa oglinzilor: aliata Rusiei Siria a fost de fapt cea care a doborît avionul rusesc.

Dezinformarea nu s-a oprit la Rusia, ci a răspândit și în alte țări mesajul despre ostilul Occident. A distorsionat cifrele sondajelor dinainte de referendumul din fosta republică iugoslavă Macedonia privind noul nume oficial al acestei țări, pretinzând că o „majoritate covîrșitoare” a macedonenilor resping redenumirea țării cu „scopul de a deveni membru NATO și UE sub dictatul Statelor Unite”. Presa rusească a dat în mod deliberat o vizibilitate sporită mesajelor de boicotare a referendumului.

Eșecuri ale dezinformatorilor profesioniști

Dar uneori pînă și cei mai experimentați propagandiști de la canalul TV al ministerului rus al apărărăii Zvezda pot să greșească, chiar și cu hărți. Acest canal a publicat pe site-ul său o caricatură în care Crimeea era pusă exact acolo unde îi este de fapt locul - în Ucraina. Această informație factuală publicată accidental a fost prea mult pentru un canal ale cărui relatări au la bază desinformări de genul „ucrainenii fură mîncarea de la porumbei ca să supraviețuiască”. Așa că Zvesda a șters caricatura cu pricina.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG