Linkuri accesibilitate

A face ca Rusia să pară de succes - cu orice preț


Su-57 vs. F-35 și pensii rusești vs. pensii chinezești.

Americanii au recunoscut în sfîrșit că bombardierele rusești sînt mai bune decît cele americane!

Și de ce să te plângi că guvernul rus ridică vîrsta de pensionare? Chinezii n-au nici măcar pensie!

Aceste două mesaje au apărtu recent în media din Rusia. Și mulțumită blogului rusesc independent The Insider https://theins.ru/ , specializat în verificarea dezinformărilor, ambele afirmații au fost rapid demontate.

Su-57 vs. F-35

Prima declarație - că aparatul rusesc Su-57 îi este superior avionului american F-35, și asta se recunoaște în Statele Unite - a fost punctul central al unei știri difuzată de mai mult instituții de presă rusești importante, între care REN TV și Lenta.ru.

Cu toate acestea, așa cum arată investigația de la The Insider, în timp ce afirmația a fost făcută de fapt de o revistă americană, revista în chestiune, „Military Watch”, e citată numai și numai în Rusia.

The Insider nu a putut găsi informații de context solide despre cine deține și conduce „Military Watch”.

Editorul revistei pare să aibă un profil de autor, care acum e gol, pe blogul puternic pro-Kremlin (și mai recent flagrant anti-semit) numit Russia Insider (a nu se confunda cu blogul rusesc critic la adresa Kremlinului The Insider)

Pensii rusești vs. pensii chinezești

Afirmația că pensionarii din China nu au pensie și se bazează numai pe sprijinul rudelor a fost făcută de prezentatorului programului de știri de noapte „Vesti v subbotu” de la canalului TV de stat Rossyia 1 în 16 iunie.

The Insider a pus repede lucrurile la punct, subliniind că informația de la Rossiya 1 e veche de aproape 70 de ani; pensionarii chinezi chiar au pensie de la stat.

Prezentatorul de la Rossiya 1 afolosit dezinformarea despre Chinaîn apărarea deciziei guvernului rus de a ridica vîrsta de pensionare, decizie anunțată în ziua deschiderii festive a Cupei Mondiale la fotbal din Rusia.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG