Linkuri accesibilitate

Cifra săptămânii: 57...


... de cazuri de dezinformare legate de zborul MH17.

Noile revelații ale anchetatorilor olandezi au subminat sever eforturile Moscovei de a nega implicarea sa în doborîrea zborului MH17 al liniilor aeriene malaeziene, inclusiv campania sa susținută de a ascunde adevărul despre această tragedie.

EUvsDisinfo a documentat pînă acum 57 de cazuri de dezinformare pro-rusească despre zborul MH17

Unul din cele mai notorii cazuri de dezinformare pro-Kremlin îl are ca protagonist pe „Carlos”, un presupus contror de zbor spanio care a pretins că lucra pe aeroportul din Kiev, și a dat vina pe Ucraina pentru doborîrea avionului.

După ce a dat interviuri pentru RT și alte instituții media pro-ruse, „Carlos” s-a dovedit în cele din urmă a fi un fost deținut care a mințit în legătură cu tragedia contra sumei de 48.000 de dolari.

Alte dezinformări au pretins că aparatul a fost doborît de pe un teritoriu controlat de Ucraina, că serviciile secrete ucrainene au distrus dovezile ca să-și ascundă responsabilitatea, și că ancheta condusă de olandezi a deranjat deliberat resturile avionului ca să pună vina pe ruși.

În 24 mai, echipa internațională de anchetă a stabilit că o rachetă rusească a doborît zborul MH17 - și a fost prima oară când au arătat cu degetul spre Moscova.

Anchetatorii internaționali au spus că racheta a fost trasă de pe un lansator de rachete aparținînd cele de-a 53-a brigăzi anti-aeriene rusești.

Zborul MH17 zbura între Amsterdam și Kuala Lumpur, când a fost lovit de o rachetă rusească de tip BUK în 17 iulie 2014 deaspra teritoriului deținut de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei.

Toate cele 298 de persoane la bord au fost ucise.

În 25 mai 2018, Olanda i-a spus Moscovei că îi va cere socoteală în justiție pentru această tragedie.

Articol publicat pe site-ul EUvsDisinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG