Linkuri accesibilitate

Cele șapte porunci ale dezinformării (VIDEO)


New York Times scoate la lumină metodele Kremlinului.

Un proiect multimedia în trei episoade al ziarului „New York Times” arată cum actualele campanii de dezinformare ale Kremlinului au o lungă tradiție în a folosi informația ca armă. Intitulată „Operațiunea Infektion”, acest serial spune povestea unui „virus politic” inventat acum mai multe decenii de către KGB, pentru „a-i distruge lent și metodic pe dușmanii săi din interior”, și pe care Kremlinul continuă să-l răspîndească în mod deliberat și în ziua de azi. EU vs Disinfo aruncă o privire mai atentă la fiecare episod și vă încurajează să vă uitați și dumneavoastră la ele.

O bandă de traficanți de copii care operează din pivnița unei pizerii, bandă condusă de candidata la alegerile prezidențiale și echipa ei - cine ar crede așa o chestia? În toiul campaniei pentru scrutinul prezidențial din 2016, au fost destui care au crezut. Iar unii au crezut-o suficient de mult ca să vină cu o armă de foc și să înceapă să tragă în pizzerie, într-o eronat indusă încercare de a-i salva pe copiii despre care s-a spus că erau ținuți sclavi acolo.

În cel de-al doilea episod al serialului „Operation infektion”, „New Yoork Times” demonstrează cum pînă și cea mai sfruntată minciună poate fi transformată într-o poveste de succes a știrilor false. Tot ce trebuie să faci e să urmezi cele șapte porunci ale știrilor false - un ghid pas cu pas direct din cartea de rețete a Kremlinului pentru cum să „gătești” o furtună media perfectă:

Prima poruncă: caută crăpături în societățile țintă.

A doua poruncă: crează o minciună mare - atît de sfruntată încît nimeni nu va crede că e inventată.

A treia poruncă: învelește acea minciună în jurul unui sîmbure de adevăr - dezinformarea are cel mai mult succes când are o părticică de adevăr.

A patra poruncă: ascunde-te, fă să pară că povestea a venit de la altcineva.

A cincea poruncă: găsesește un idiot util, cineva care să-ți răspîndească mesajul fără să știe spre o audiență mai mare.

A șasea poruncă: când adevărul iese la lumină - neagă tot.

A șaptea poruncă: joacă multă vreme jocul - s-ar putea ca eforturile să nu aibă succes ani la rînd, dar acumulate într-o perioadă lungă de timp vor avea într-un final un impact politic

Eu vs Disinfo a analizat pe scară largă strategiile și tacticile campaniilor de dezinformare ale Kremlinului. Găsirea și exploatarea diferențelor în interiorul societăților pluraliste, calibrarea atentă a mesajelor de dezinformare spre audiențele țintă, învelirea declarațiilor false în jurul unui sîmbure de adevăr. amplificarea firelor narative prin intermediul vocilor doritoare și ale celor care care nu bănuiesc nimic deopotrivă - acestea sînt caracteristicile de bază ale campaniilor de dezinformare ale Kremlinului.

Și în vreme ce metodele Kremlinului ar putea fi vechi, uneltele lui sînt noi. În vreme ce KGB-ul trebuia să se bazeze pe ziare obscure, în zilele noastre Kremlinul are la dispoziție un imperiu mediatic.

Nava sa amiral, canalul de televiziune RT (fost Russia Today) vrea ca audiențele globale să „întrebe mai mult” 24 de ore în șase limbi. E de asemenea finanțat de guvernul rus și primește săptămânal indicații de la Kremlin. E apoi Sputnik, înființat prin decret prezidențial ca să „relateze despre politica de stat a Rusiei în străinătate”, și relatînd atît de deliberat înșelător încît președintele Franței Emmanuel Macron a fost nevoit să le numească atît pe Sputnik cît și pe RT „agenții de influență și de propagandă, propagandă mincinoasă, nici mai mult nici mai puțin”. În plus la asta, în arsenalul Kremlinului se mai află site-uri online omniprezente care-și ascund în mod intenționat legăturile cu Rusia, nu cea de pe urmă din ele infama Agenție de cercetare a internetului (cunoscută sub numele de fabrica de troli de la Sankt Petersburg), care a fost în centrul încercărilor Rusiei de a influența opinia publică pe social media înainte de alegerile prezidențiale americane din 2016.

Cu metode testate în timp și cu modemuri puternice, Kremlinul urmează nezdruncinat strategia lui „dezbină și condu”, pentru a sparge alianțe, a întoarce țări, grupuri sociale și indivizi unii împotriva altora și pentru a slăbi Occidentul într-o abordare de tip joc de sumă zero.

Citiți aici prima parte.

Priviți aici serialul întreg.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG