Linkuri accesibilitate

„Echipe funerare pentru soldați NATO” 


O săptămână de dezinformări de speriat, exagerări și bătaie de joc.

Când amplul exercițiu militar NATO Trident Juncture 2018 s-a încheiat săpătmâna asta, dezinformarea pro-Kremlin a reacționat rapid, cum era de așteptat. Acum două săptămâni am subliniat trei moduri diferite în care dezinfomarea pro-Kremlin încearcă să submineze încrederea publicului în Uniunea Europeană și NATO. Săptămâna asta ne uităm la felul cum a reacționat dezinformarea rusească la acest exercițiu militar.

O dezinformare menită să creeze o imagine de inamic a NATO și a Occidentului - o superputere militară agresivă care a conspirat ani de zile ca să destrame Rusia. Am auzit că Statele Unite s-au pregătit din anul 2000 de un război cu Rusia, și că acest exercițiu NATO în particular a fost trecerea de la teorie la practică - vedeți aici în schimb mai multe informații despre cum au încercat UE, NATO și Occidentul să construiască o cooperare cu Rusia în anii care au trecut de la căderea Uniunii Sovietice.

Dezinformarea timpurie despre dorința Occidentului de a invada noi teritorii în Arctica a fost completată ulterior pretinzînd că obietivul Trident Juncture ar fi de a preveni folosirea de către Rusia a pasajului nord-estic. Citiți faptele aici.

Rusofobie - din nou

Promovarea de mesaje contradictorii este una din caracteristicile de bază ale dezinformării pro-Kremlin. Astfel încît imaginea de agresor militar a Occidentului s-a transforat de asemenea în imaginea unei alianțe demodate, roasă de certuri interne. A fost răspîndită dezinformarea că Germania ar ezita să stea umăr la umăr cu restul Alianței Nord-Atlantice, că Norvegia riscă să-și piardă independența și să dispară cu totul pentru că a ales să găzduiască acest exercițiu.

Construirea imaginii de inamic a Occidentului a culminat în bătaie de joc pe față. Am văzut - din nou - instituții orientate pe dezinformare promovînd mesaje de genul „vremea rea dă peste cap exercițiul rusofob”. și cum „soldații NATO sînt răniți într-un exercițiu împotriva Rusiei”. (Anul trecut am văzut articole care pretindeau că „Mulțimi de supraoameni NATO sînt răniți la granița rusă”.)

Împreună cu ridiculizarea, un model tipic de dezinformare este amenințarea. Așa am auzit la televiziunea rusă amenințări directe despre cum „Rusia trebuie să creeze echipe funerare ca să-i îngroape pe soldații NATO”.

Cît de eficientă este contracararea dezinformării

În 3 noiembrie, ambasada rusă din Marea Britanie a folosit câteva cifre false pentru a vorbi despre o presupusă agresiune NATO la granițele Rusiei. Postarea de pe Twitter a ajuns la 720 de difuzări și comentarii - dar ambasada nu prea a avut motive să se bucure, pentru că două treimi din menționări nu au făcut decît să contrazică informațiile publicate acolo.

Doar o treime a fost constituită de redirecționări necritice pe Twitter. Mai mult, mesajele de contrazicere au avut un total de un milion 600.000 de impresii Twitter, în timp ce mesajul dezinformativ a ajuns la 630.000.

Contracararea dezinformării s-a datorat în mare parte purtătoarei de cuvânt a NATO Oana Lungescu, care a reacționat punînd la dispoziție cifrele exacte, dar și utilizatorilor individuali, care au pus ambasada rusă într-o poziție jenantă.

Săptămâna aceasta a fost de asemenea prielnică pentru bunele conspirații istorice de odinioară. Încercarea de a oblitera resonsabilitatea Rusiei în otrăvirea lui Sergehei și a Iuliei Skripal, televiziunea rusă continuă să profite de fiecare ocazie pentru a-i acuza pe alții de aceleași practivi. Destul de frecvent însă aceste încercări de dezinformare par s-o ia razna, și așa s-a întîmplat și de data asta. Un comentator a anunțat că otrăvirile sînt de mai multe secole o specialitate a serviciilor secrete britanice. „Dovada” lui e că în secolul XVI doctori britanici i-au otrăvit pe Ivan cel Groaznic și pe fiul său Ivan. Vedeți aici faptele.

Se pare însă că artiștii realiști ruși erau cumva mai bine informați în secolul 19 decît comentatorii de azi ai televiziunii ruse. N-ar fi o idee rea să se uite la pictura lui Ilia Repin „Ivan cel groaznic și fiul său Ivan”, ca să vadă că nici un doctor britanic nu se află în cadru.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG