Linkuri accesibilitate

Influența Rusiei în Muntenegru


Dezinformare, amenințări și o tentativă de lovitură de stat.

O recentă dezbatere despre calitatea de membru NATO a Muntenegrului a pus lumina reflectoarelor asupra acestei țări din Balcanii de vest.

Nu este însă pentru prima oară când ea a fost în centrul dezbaterii politice și al atenției internaționale.

Un studiu recent elaborat de Foreign Policy Research Institute (FPRI) se concentrează pe interesele Kremlinului în Muntenegru, și asupra modului cum mai multre tactici de influență binecunoscute, între ele și dezinformarea, au fost aplicate de Rusia în ultimii ani în încercarea de a cîștiga influență în această țară.

Raportul ajunge la concluzia că, în ciuda faptului că eforturile Rusiei de a împiedica intrarea Muntenegrului în Kosovo au eșuat în cele din urmă, atenția Moscovei continuă cu o nouă strategie, anume de a „ațîța diviziunile politice și etnice pentru a destabiliza Muntenegru și a împiedica o și mai mare intergrare occidentală”.

În acest scop, oficialitățile ruse au răspîndit dezinformări despre NATO, povești familiare celor care urmăresc deinformăriile rusești, mai precis numind intrarea Muntenegrului în NATO o provocare (un cuvânt deseori folosit în deziformările rusești) la adresa Rusiei, precum și răspunzînd cu remarci amenințătoare, ceva ce s-a mai văzut înainte.

În ce privește ingerința rusească în procesul intern de luare a deciziilor, studiul îi amintește și pe agenții ruși anchetați actualmente în justiție în Muntenegru de procurorul special pentru crimă organizată pentru implicarea lor în tentativa de lovitură de stat din 2016. Se crede că atît Agenția de Informații a Armatei (GRU), cît și Serviciul Federal de Securitate (FSB) au pus la cale asta.

Obiectivul ar fi fost instigarea la violențe politice în speranța declanșării de proteste naționale și răsturnarea guvernului condus de Milo Djukanovici. Cu toate astea, autoritățile muntegrene au prevenit cu succes tentativa de lovitură de stat.

Muntenegrul nu e singura țară din regiune unde tehnicile de influențare rusești au fost scoase recent la lumnă.

Recent, Grecia a expulzat doi diplomați ruși acuzați că au incitat la proteste populare pentru a opri ajungerea la un mult-așteptat acord între Grecia și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei cu privire la numele oficial al acesteia din urmă. Dacă această țară din Balcanii de vest își schimbă numele în acord cu Grecia, calea sa spre NATO și Uniunea Europeană va fi mai ușoară.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG