Plângerea lui Kirkorov contra Lituaniei, respinsă ca inadmisibilă de CEDO

Autoritățile lituaniene au spus că interpretul ruso-bulgar este un instrument al propagandei ruse în statele din fosta Uniune Sovietică.

Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au declarat inadmisibilă la 18 aprilie plângerea depusă de Filip Kirkorov împotriva Lituaniei. Cântărețului rus i-a fost interzisă în 2021 intrarea în această țară pe o perioadă de cinci ani, din motive de securitate națională.

Magistrații europeni de la Strasbourg au considerat că decizia țării baltice de a-l declara indezirabil s-a bazat pe informații obiective și rezonabile. Potrivit comunicatului CEDO, în ianuarie 2021, autoritățile lituaniene din domeniul imigrației, la cererea Ministerului Afacerilor Externe, i-au interzis lui Kirkorov intrarea în Lituania.

Acestea au invocat că interpretul rus este un instrument al propagandei ruse în statele din fosta Uniune Sovietică. Totodată, au mai constatat că prin concertele pe care le dădea în mod regulat în Crimeea, cântărețul rus susținea politica de agresiune a Moscovei, potrivit comunicatului CEDO.

În apărarea sa, Kirkorov a argumentat la recurs că este artist și nu-l interesează politica. El a mai spus că melodiile sale se referă la dragoste, relații umane și la natură.

CEDO a constatat însă că decizia autorităților lituaniene s-a bazat pe comportamentul reclamantului, nefiind arbitrară sau lipsită de temei. În plus a reținut argumentul autorităților lituaniene care au menționat că reclamantul declarase în mod deschis că susține acțiunile Rusiei în Crimeea, afirmând chiar că ar fi „reprezentantul lui Vladimir Putin pe scenă”.

Președintele rus, Vladimir Putin, alături de Filip Kirkorov, în timpul unei ceremonii de decernare a premiilor de stat la Kremlin, Moscova, 15 noiembrie 2017.

Judecătorii europeni au ajuns la concluzia că instanțele lituaniene au cântărit interesele securității naționale și ale ordinii publice în raport cu acțiunile reclamantului și cu interdicția impusă acestuia, neconsiderând-o disproporționată.

„Decizia dată nu înseamnă că toate persoanele „incomode” guvernelor ar putea fi interzise pe motive de securitate. Acest tip de interdicție nu are nimic de-a face cu răspunderea colectivă a rușilor! Este doar o interdicție pentru exponentul actualului regim rus”, a comentat decizia expertul Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Daniel Goinic.

Interzis și în Moldova

În iulie 2022, Filip Kirkorov a primit refuz de intrare și în Republica Moldova. Atunci, avocații Marinei Tauber l-au numit drept martor cheie într-un dosar în care era vizată deputata neafiliată. Potrivit Poliției de Frontieră, accesul interpretului rus în țară a fost interzis pentru că nu au fost întrunite condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat, alte detalii nefiind oferite.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat atunci că Partidul Politic Șor ar fi plătit onorarii în sumă de 260 de mii de dolari artiștilor ruși Filip Kirkorov și Morgenshtern pentru a cânta la concertul organizat în Piața Marii Adunări Naționale.

Artistul rus susține că nu a avut nicio legătură cu Partidul Șor și acuză autoritățile de la Chișinău că i-au interzis să intre în R. Moldova, pe 28 iulie, pentru că „nu au vrut să audă adevărul”. „Păcat că suferă oameni nevinovați”, a scris el în declarație.

Ulterior, Kirkorov a dat în judecată Poliția de Frontieră, cerând anularea deciziei respective. Potrivit ultimelor date de pe portalul instanțelor judecătorești, la 15 mai va avea loc o nouă ședință pe acest caz.

📰 Europa Liberă este și pe Google News