Platforma DA propune un candidat din afara partidului la funcția de primar al Chișinăului

Victor Chironda a fost viceprimar al capitalei.

Platforma Demnitate și Adevăr și-a anunțat astăzi candidatul pentru funcția de primar al Chișinăului. Este vorba despre Victor Chironda, fost viceprimar al capitalei, care nu face parte din partidul care l-a înaintat pentru scrutin.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a declarat, la anunțarea candidatului, că el și colegii săi sunt „conștienți că trebuie să implice în politică și oameni din afara partidelor”.

Reprezentanții Platformei DA spun că, pe lângă scopul de a cuceri funcția de primar al Capitalei, obiectivul politic major al formațiunii este obținerea unui rezultat „care să ne permită constituirea unui fracțiuni solide în cadrul CMC”, pentru a putea „apăra interesele cetățenilor”.

Anunțul despre candidatul la funcția de primar al Chișinăului survine pe fundalul „unui amplu proces de consolidare a Platformei DA” la nivel național, a mai anunțat Plîngău.

Un obiectiv major al viitoarei campanii electorale al partidului la alegerile pentru fotoliul de primar al capitalei este un plan de modernizare de lungă durată pentru Chișinău și suburbii.

Candidatul Platformei DA la funcția de primar al Chișinăului a subliniat că vrea să reformeze primăria și să demonstreze că orașul se poate dezvolta într-un mod care face „viața mai confortabilă și plină de oportunități pentru afaceri, locuri de muncă, familii cu copii și tineri care vor oportunități și condiții aici, acasă”.

În discursul său, Chironda a mai promis reforme necesare pentru a transforma Chișinăul într-un un oraș european.

Chironda a fost viceprimar al capitalei, însă în 2021 a fost demis printr-un vot de neîncredere al consilierilor municipali, după neînțelegeri pe care le-a avut cu primarul Ion Ceban în chestiuni legate de arhitectura orașului. Curtea de Apel Chișinău a stabilit că Victor Chironda a fost demis din funcție ilegal. Deși a depus o cerere de restabilire în funcție, Chironda nu a mai revenit la primărie, pentru că nu mai erau funcții libere de viceprimar.

Câteva partide au anunțat până acum aspiranți la fotoliul de primar al capitalei. Deputatul Lilian Carp va candida din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare va fi reprezentată de Ion Bulgac, mișcarea Liga Orașelor și Comunelor l-a desemnat pe Mihai Bagas. Actualul primar al Chișinăului, Ion Ceban, și-a anunțat intenția de a candida pentru al doilea mandat anul trecut, când și-a lansat partidul Mișcarea Alternativa Europeană (MAN).

### Vezi și... ### Socialiștii nu-l vor mai susține pe Ceban și vor avea propriul candidat pentru primărie. Dodon: „Aș putea fi eu”