Platforma de sprijin pentru R. Moldova, la București: se vor discuta reforme, nu ajutoare financiare

Șeful diplomației române Bogdan Aurescu

Vineri are loc la București a doua reuniune a Platfomei de sprijin pentru R. Moldova, inițiată de Germania, Franța și România.

Dacă la prima reuniune, de la Berlin, s-a pus accent pe strângerea de fonduri pentru a ajuta R. Moldova să facă față provocărilor războiului din Ucraina învecinată, la București se va pune accentul pe „asistență pentru reforme”, a declarat ministrul de externe român Bogdan Aurescu, într-un interviu cu Digi24.

La conferința de la Berlin „am strâns aproape 695 de milioane de euro” în promisiuni ferme de sprijin financiar pentru R. Moldova, a reamintit Aurescu.

Elementul nou care a apărut de la prima conferință este decizia Consiliului European de a acorda R. Moldova statutul de țară candidată la aderare, dar cu anumite condiții. Se cere R. Moldova reforme într-o serie de domenii, precizează Aurescu, cum ar fi lupta împotriva corupției, reforma administrație, sau managementul finanțelor publice.

Discuțiile se vor concretiza pe acest set de reforme, a mai spus șeful diplomației române, precizând că la conferință vor participa reprezentanți ai statelor europene, reprezentați ai statelor G7 și ai instituțiilor financiare europene și internaționale.

„Împreună vom analiza ceea ce trebuie să facem ca Republica Moldova să fie mai rezilientă”, a mai spus Bogdan Aurescu, gazda reuniunii de la București.

Despre reformele cerute de Consiliul European odată cu acordarea statutului de țară candidată R. Moldova s-a discutat miercui și la Chișinău, unde președinta Maia Sandu a condus ședinta Comisiei naționale pentru integrare europeană.