Linkuri accesibilitate

Sprijin pentru R. Moldova | Conferința de la Berlin a donatorilor


Natalia Gavrilița și Annalena Baerbock la Conferința donatorilor de la Berlin
Natalia Gavrilița și Annalena Baerbock la Conferința donatorilor de la Berlin

Conferința donatorilor de la Berlin, organizată la inițiativa Germaniei, Franței și României, vrea să asigure R. Moldova un sprijin financiar, politic și logistic pe lungă durată, nu numai să ajute Chișinăul să depășească actuala criză generată de războiul din Ucraina, a declarat ministra germană de externe Annalena Baerbock, gazda reuniunii.

„Războiul Rusiei în Ucraina este un atac asupra principiilor noastre democratice. Nimeni nu trebuie să fie la cheremul vecinilor mai puternici” a spus Baerbock în deschiderea reuniunii la care sunt prezenți reprezentanții a 47 de state și organizații internaționale, toate interesate să sprijine R. Moldova.

Vor fi discutate cinci domenii în care comunitatea internațională, dar în primul rând țările Uniunii Europene, vor să sprijine R. Moldova: problema refugiaților veniți din Ucraina, presiunea exercitată asupra capacităților financiare și logistice ale Moldovei; reducerea dependenței energetice de Rusia, prin diversificarea resurselor și tranziția spre energie regenerabilă; lupta cu corupția, domnia legii și reforma în justiție, toate reforme de lungă durată pe care guvernul de la Chișinău s-a angajat să le facă; administrarea eficientă a granițelor (tot în contextul războiului din Ucraina dar și legat de lupta cu traficul de persoane); și reziliența economică a R. Moldova, fundamentul reformelor.

Puncte care se suprapun cu nevoile actuale și pe lungă durată ale R. Moldova, așa cum au fost descrise de premierul Natalia Gavrilița, în deschiderea reuniunii de la Berlin. „Moldova este cea ma vulnerabilă țară dintre vecinii Ucrainei” a spus Gavrilița, lipsită și de o „umbrelă de securitate”. Descriere care se face ecoul declarațiile recente ale președintei Maia Sandu, inclusiv într-un recent interviu cu Europa Liberă.

Încă în deschiderea reuniunii s-au anunțat noi ajutoare financiare directe pentru bugetul Moldovei, necondiționate: Germania a decis deja să acorde un ajutor suplimentar guvernului de la Chișinău de 50 de milioane de euro, a anunțat ministra de externe și gazda reuniunii donatorilor, sumă care se adaugă la cele 370 de milioane de euro, ajutor regional care include si Moldova.

Ministrul de externe al Franței, Jean-Yves Le Drian a anunțat și el un ajutor financiar suplimentar din partea Franței de 126 de milioane de euro. La care se adaugă un sprijin nou din partea României de 10 milioane de euro, tot un grant direct pentru bugetul de stat al Moldovei, peste ajutorul macro-economic deja cunoscut de 100 de milioane de euro.

Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu ( co-președinte al conferinței de la Berlin alături de Franța) a fost însă singurul care s-a referit direct și la ambițiile de euro-integrare ale R. Moldova, concretizate la începutul lunii martie prin înaintarea unei cereri oficiale de aderare la UE, alături de Georgia și urmând exemplul Ucrainei.

„Trebuie să facem acest lucru acum [să sprijinim integrarea europeană], ca să dăm o șansă actualului guvern reformator de la Chișinău”, a spus între altele Bogdan Aurescu.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG