Plecarea ministrului ucrainean al Apărării, Reznikov, se amână

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, la cea mai recentă întâlnire a grupului de sprijin pentru Ucraina, de la baza americană Ramstein, din Germania, 20 ianuarie 2023.

Plecarea lui Oleksii Reznikov de la conducerea Ministerului ucrainean al Apărării se mai amână, relatează redacția ucraineană a Europei Libere. David Arahamia, șeful fracțiunii parlamentare a partidului prezidențial anunțase pe 5 februarie că Reznikov va fi înlocuit cu Kirilo Budanov, șeful agenției de informații militare dar luni, 6 februarie, în Parlamentul de la Kiev, tot Arahamia a declarat că schimbarea ar putea avea loc peste o săptămână.

David Arahamia, liderul fracțiunii Slujitorul Poporului din parlament, anunțase pe 5 februarie pe Telegram că Reznikov va fi transferat în funcția de ministru al industriilor strategice pentru a consolida cooperarea militaro-industrială.

„Războiul dictează politica de personal”, scrie Arahamia. „Timpul și circumstanțele trebuie să fie consolidate și regrupate. Acest lucru se întâmplă acum și se va întâmpla și în viitor. Inamicul se pregătește să atace. Noi ne pregătim să ne apărăm…”, a mai adăugat el.

Potrivit corespondenților Europei Libere/ Libertatea la Kiev se pare că Oleksii Reznikov ar fi refuzat oferta de a fi transferat la conducerea Ministerului Industriilor Strategice.

Zvonurile privind o posibilă demisie sau demitere a lui Reznikov s-au întețit după o serie de acuzații de corupție în cadrul ministerului.

Într-o recentă conferință de presă, Reznikov a declarat că nu intenționează să demisioneze, dar a adăugat că orice decizie cu privire la viitorul său va fi luată de președinte.

„El nominalizează o persoană numită, iar Parlamentul numește. Prin urmare, doar prin decizia președintelui Ucrainei voi lua anumite decizii și voi face ceea ce îmi va spune președintele Ucrainei”, a spus el.

În ianuarie, presa ucraineană a relatat că Ministerul Apărării ar fi achiziționat produse pentru armată la prețuri umflate. Reznikov, în vârstă de 56 de ani, a negat acuzațiile, în timp ce autoritățile au lansat o anchetă.

### Vezi și... ### Zelenski deschide un nou front: lupta cu corupția | Un val de demisii și demiteri din administrație

Ministrul adjunct al Apărării, Veaceslav Șapovalov, care era responsabil de aprovizionarea trupelor cu alimente și echipamente, a demisionat la 24 ianuarie, invocând „acuzațiile de corupție din presă”, pe care le-a respins drept nefondate.

De asemenea, la 24 ianuarie, procurorul general adjunct al Ucrainei, Oleksiy Simonenko, a fost demis după ce Procuratura Generală a spus că s-a făcut o remaniere a oficialilor de rang înalt. Declarația prin care era anunțată demiterea lui Simonenko nu a oferit niciun motiv, dar precizează că hotărârea a fost luată „conform propriei dorințe”.