După ce precizează că G4Media pledează pentru vaccinarea împotriva COVID-19, Cristian Pantazi scrie că președintele Iohannis și guvernul fac o campanie propagandistică pe această temă, „îngropând pur și simplu realitatea dură din teren legată de pandemia care face ravagii”. Practic, „încearcă să pună o mare pereche de ochelari roz peste ochii cetățenilor”, prin scăderea numărului de teste făcute zilnic, astfel încât și numărul de cazuri raportate este mai mic, plus o campanie harnică despre vaccinul care va veni foarte, foarte curând.
### Vezi și... ### Bulgaria se pregătește de carantinăTotul, scrie Pantazi, „e o mistificare a realității, o minciună prin omisiune, o încercare de anesteziere a unui electorat tot mai nemulțumit de reacția guvernamentală slabă, care a aruncat până acum partea majoră a răspunderii pe autoritatea locală”. „Rămâne însă de văzut dacă electoratul e la fel de anesteziat ca trusturile mogulilor bine finanțate din bani publici sau dacă în 6 decembrie vom avea o surpriză la vot”.
Și Ioana Ene-Dogioiu, de la spotmedia.ro, vede aspectul propagandistic. Pornește de la faptul că popularitatea Partidului Național Liberal ar fi în scădere, inclusiv pentru că „măsurile antiCovid sunt complet haotice. Ca dovadă, în București ele au fost luate la o incidență de 3 la mie și cu ele active s-a ajuns la peste 6 la mie. Acum, Bucureștiul este înconjurat de o centură de carantină ridicolă, pentru că, după cum spune dr. Jurma, e ca și cum ai da cu spray de gândaci în toată casa, mai puțin în bucătărie”. Despre scăderea intenționată a numărului de teste: „Cum este posibil ca având o capacitate de testare declarată de 55.000 de teste (…), să testezi zilnic maximum 37.000?”. Alegătorii, scrie Ioana Ene, nu au uitat de PSD și de ce a lăsat el în urmă, dar nici nu pot să nu vadă că PNL începe să semene izbitor cu PSD: „Vorbește dl președinte de corupția și incompetența guvernelor PSD.
Cum este posibil ca având o capacitate de testare declarată de 55.000 de teste (…), să testezi zilnic maximum 37.000?
Și are dreptate. Dar guvernul PNL? Cu ce e mai bună dna Anisie decât dl Pop la Educație (…)? Unde sunt tabletele pentru copii, cum a fost pregătit învățământul hibrid prin împărțirea materiei, nu a copiilor, pentru predarea și online, și față în față?” și destule altele. Pe deasupra, acuzațiile aduse insistent de președinte PSD-ului scot la iveală un calcul: se știe, PSD nu are de gând să guverneze, nici n-ar avea cum, pentru că n-ar avea cu cine să facă o coaliție. Atunci de ce trebuie ridicată mingea PNL-ului ? Ca să poată guverna fără USRPLUS, care are șanse reale la un rezultat bun.
Tot pe spotmedia.ro, Emilian Isăilă încearcă posibile combinații în funcție de ceea ce spun sondajele. „Multe persoane în vârstă preferă să nu participe la alegerile din 6 decembrie”, iar asta îi dezavantajează pe pesediști. O ipoteză ar putea ține cont de experiența din alegerile parlamentare trecute, când mobilizare mai mare la vot a însemnat venirea la urne a alegătorilor din mediul urban, reprezentanți ai clasei de mijloc, mai tineri, mult mai critici față de PSD. Dar, spune Isăilă, marile necunoscute sunt participarea la vot și ce alte partide, pe lângă PNL, PSD, USRPLUS și UDMR, vor trece pragul electoral. Votul diasporei, cantitativ mai puțin impresionant acum (e pandemie și în țările lor de reședință), va atârna însă la fel de greu la o participare mică în țară.