Podcastul „În esență...” | De la o „creștere anemică” de 2% la „dublarea” economiei moldovene?

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în redacția Europei Libere de la Chișinău.

Vicepremierul pentru Economie, Dumitru Alaiba, se arătă optimist că, în următorii zece ani, economia moldoveană se va „dubla” – o așteptare de pe urma implementării Planului european de creștere economică cu un pachet de sprijin de 1,8 miliarde de euro pentru R. Moldova în următorii trei ani.

Your browser doesn’t support HTML5

De la o „creștere anemică” de 2% la „dublarea” economiei moldovene?

Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...” pe tema Planului de creștere economică, anunțat la Chișinău de decidenți europeni în ajunul recentelor alegeri prezidențiale din R. Moldova, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a spus că acest Plan constituie „o fereastră [unică] de oportunități” pentru relansarea economiei moldovenești și creșterea ei în următorii zece ani. O creștere care să permită Moldovei să ajungă „din urmă” alte țări și să transforme „total economia”, spune Dumitru Alaiba.

„Nu ne putem permite o creștere lentă”

Vicepremierul consideră că dublarea economiei în următorii 10 ani este, totuși, „realistă”, dar dacă vor fi făcute reforme, care să asigure libertate economică. „Discuția nu trebuie purtată dacă este sau nu posibilă creșterea, dar ce putem face ca asta să se întâmple”, afirmă Dumitru Alaiba. Demnitarul responsabil de economia moldoveană mai spune că „nu ne putem permite o creștere lentă”, deoarece în cazul unui avans de 2% ca acum, R. Moldova va rămâne și peste zece ani „cea mai săracă țară din Europa.”

Vicepremierul Alaiba spune în podcast că Guvernul elaborează acum Planul propriu-zis, document ce va fi definitivat în decembrie și transmis pentru discuții Comisiei Europene.

Documentul va face referință, între altele, la partea de reforme și obiectivele ce țintesc creșterea economică. După ce va fi aprobat de Parlamentul European, un exercițiu similar va fi făcut și de Legislativul moldovean. Prima tranșă din suportul european de 1,8 miliarde de euro ar urma să ajungă la Chișinău în prima jumătate a anului viitor sub formă de asistență bugetară. Banii vor fi investiți „conform priorităților bugetare ale R. Moldova”, inclusiv pe domeniul social.

Chișinăul va primi pachetul financiar de 1,8 miliarde de euro în șase tranșe în următorii trei ani, a precizat Alaiba.

„Un guvern care luptă cu Europa” – cel mai mare risc

Dumitru Alaiba spune că finanțarea viitoarelor proiecte prevăzute de Plan va fi proporțională cu reformele livrate: „n-ai făcut reforme, nu vine tranșa [...]”.

Întrebat care sunt principalele riscuri în realizarea Planului de creștere economică, Dumitru Alaiba a declarat că ar fi situația când ar veni „un guvern care luptă cu Europa”, „un guvern lipsit de orice credibilitate” și „în opoziție cu voința poporului de a merge pe drumul european”. În contextul unei eventuale schimbări a coloraturii politice a viitorului guvern de după alegerile parlamentare din 2025, ministrul a avertizat, că „un guvern anti-european” nu va putea accesa fonduri europene.

Eugen Urușciuc, autorul podcastului „În esență...”, și Dumitru Alaiba

Alte chestiuni discutate în podcast

  • Ce urmează să facă Bruxellesul și Chișinăul după definitivarea Planului de creștere economică, astfel ca banii să înceapă a veni în R. Moldova?
  • Ce înseamnă cantitativ 1,8 miliarde de euro? Cum răspunde Dumitru Alaiba și ce spune despre asta inteligența artificială.
  • În ce domenii prioritare ar putea fi investită prima tranșă a suportului care ar putea fi alocată în prima jumătate a anului viitor?
  • Despre investițiile în infrastructură, mediul de afaceri și piața muncii, sectorul energetic și sistemul de sănătate.
  • Despre capacitatea R. Moldova de a valorifica suportul. Cum va fi asigurată absorbția eficientă și onestă a fondurilor?
  • Cursul european – principala condiție?
  • Care sunt riscurile în contextul implementării Planului de creștere economică? În ce caz UE ar avea motiv să suspende finanțarea?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă” – în fiecare zi de miercuri și, în fiecare zi de vineri, podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.