Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Cum legile moldovene „criminalizează” erorile doctorilor și nu-i prea apără pe pacienți


Studiile internaționale arată că 15% din prejudiciile cauzate pacientului în timpul acordării serviciilor medicale au loc din vina lucrătorilor medicali. Restul 85% - din cauza managementului deficitar, a lipsei de medicamente sau a echipamentului defectuos.
Studiile internaționale arată că 15% din prejudiciile cauzate pacientului în timpul acordării serviciilor medicale au loc din vina lucrătorilor medicali. Restul 85% - din cauza managementului deficitar, a lipsei de medicamente sau a echipamentului defectuos.

Actualele legi moldovene din sănătate încurajează „criminalizarea” erorilor medicale și nu-i protejează „practic nicicum” pe pacienți. Iar autoritățile de la Chișinău s-au tot opus, de-a lungul anilor, adoptării unei legi pentru prevenirea malpraxisului medical, spune experta Rodica Rusu Gramma.

Cum legile moldovene „criminalizează” erorile doctorilor și nu-i prea apără pe pacienți
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:42 0:00

Specialistă în management, legislație în sănătate și bioetică, Rodica Rusu Gramma, analizează în podcastul Europei Libere „În esență...” ce efecte produce cadrul actual legal asupra pacienților și medicilor, dar și breșele acestuia în cazul protejării drepturilor pacienților. Experta vorbește și despre nevoia unei ample reforme a cadrului legislativ în domeniul sănătății, care ar include și adoptarea unei legi împotriva malpraxisului medical.

Medicii și pacienții – pe cont propriu

Nu întotdeauna de malpraxis este vinovat medicul, spune invitata podcastului. Ea afirmă că la examinarea fiecărui caz de prejudiciu adus pacienților în rezultatul actului medical trebuie să se țină cont de context și de capacitățile instituțiilor curative. Rodica Rusu Gramma consideră „gravă” și „absolut eronată” situația când legislația moldoveană „criminalizează” eroarea medicală și practicile de a pedepsi medicii pentru greșelile comise fără rea-voință. Experta crede că sistemul medical din R. Moldova trebuie să aplice noi abordări în acest sens – „nu să căutăm cine e vinovat și cine trebuie pedepsit, dar să vedem cum putem compensa prejudiciul adus pacientului.”

Studiile internaționale arată că 15% din prejudiciile cauzate pacientului în timpul acordării serviciilor medicale au loc din vina lucrătorilor medicali. 85% din prejudicii sunt cauzate de managementul deficitar, a lipsei de medicamente sau a echipamentului defectuos.

În R. Moldova nu există statistici referitoare la malpraxisul medical, așa cum nu există nici mecanisme de raportare a erorilor medicale în cele peste 50 de spitale publice și private din R. Moldova.

Întrebată în ce măsură actualele legi din sănătate protejează pacienții de prejudiciile rezultate de erorile medicale, experta a spus: „practic nicicum.” „Noi avem în toate legile [din sănătate] un articol care arată că pacientul are dreptul să se plângă și să i se compenseze prejudiciul cauzat. [...] Dar nu găsim în cadrul legal răspuns la întrebarea: cum?”, susține Rodica Rusu Gramma.

De ce R. Moldova încă nu are o lege pentru malpraxis?

Condamnarea la doi ani de închisoare a medicului Sergiu Cozub din Bălți, la 6 noiembrie 2024, a readus în discuțiile publice nevoia adoptării unei legi pentru malpraxisul medical – o lege care ar proteja, deopotrivă, și pacienții, și lucrătorii medicali.

Au existat, în ultimii ani, tentative de a promova câteva proiecte de legi pentru malpraxis, însă toate au eșuat. La începutul acestui an, Ministerul Sănătății a sugerat, într-un răspuns oferit Europei Libere, că R. Moldova nu ar avea nevoie de o lege pentru malpraxis, deoarece „există deja un cadru legal necesar organizării și funcționării sistemului malpraxisului medical, în baza principiului probării greșelii medicale.” Deputatul PAS, șeful comisiei parlamentare pentru sănătate, medicul Adrian Belîi, a spus pentru podcastul „În esență...” că susține adoptarea unei asemenea legi, dar că, acum, nu se ia în calcul includerea pe agenda legislativă a unui asemenea proiect. Parlamentul susține că, pentru promovarea proiectului, ar trebui să existe o „presiune de jos”, adică din partea breslei medicale.

Invitata podcastului susține că nu-și poate explica de ce autoritățile [atât actualele cât și cele precedente] se opun adoptării unei legi care este aplicată eficient în mai multe țări. „Unica explicație – poate [că] nu există competența suficientă pentru a o promova. Pentru ca să promovezi prevederile acestei legi e nevoie de verticalitate și competență”, afirmă experta Rodica Rusu Gramma.

Rodica Rusu Gramma, specialistă în management, legislație în sănătate și bioetică, alături de autorul podcastului „În esență...”, Eugen Urușciuc, în redacția Europei Libere
Rodica Rusu Gramma, specialistă în management, legislație în sănătate și bioetică, alături de autorul podcastului „În esență...”, Eugen Urușciuc, în redacția Europei Libere

Alte aspecte discutate în podcast:

  • Cât de eficient reglementează legile moldovene relația dintre pacient și medic în cazurile erorilor medicale?
  • Cazul medicului din Bălți, Sergiu Cozub, condamnat la doi de închisoare. Cum poate fi „corijat” în închisoare un doctor? În ce cazuri poate fi încarcerat un medic?
  • Cât de apăsător este pentru doctori sentimentul că pot greși, că pot fi sancționați sau condamnați inclusiv penal pentru greșeli?
  • Ce garanții oferă legile pacienților prejudiciați în rezultatul actelor medicale? Ce ar trebui să întreprindă statul?
  • De ce breasla medicală nu insistă pe adoptarea unei legi pentru malpraxis?
  • Ce anume și pe cine ar deranja o lege pentru malpraxisul medical?
  • Despre contabilizarea cazurilor de malpraxis medical și raportarea acestora în instituțiile curative.
  • De ce autoritățile de la Chișinău nu aplică recomandările experților internaționali?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă” – în fiecare zi de miercuri și, în fiecare zi de vineri, podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG