Linkuri accesibilitate

Cazul medicului condamnat la Bălți aduce în discuție o lege a malpraxisului. Ministra Sănătății cere o justiție corectă


Sergiu Cozub, medic urolog, învinuit de neglijență în acordarea asistenței medicale
Sergiu Cozub, medic urolog, învinuit de neglijență în acordarea asistenței medicale

Un medic din Bălți învinuit de malpraxis a fost încătușat în sala de judecată și urmează să ispășească o pedeapsă de doi ani, într-un penitenciar de tip deschis.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a cerut o justiție corectă, după pronunțarea sentinței pe 6 noiembrie, în timp ce comunitatea medicală a reiterat necesitatea unei legi a malpraxisului.

Sergiu Cozub este medic urolog, șef al secției urologie al spitalului clinic Bălți, și a fost învinuit de neglijență în acordarea asistenței medicale, ceea ce a provocat decesul lui Vitalie Spatari, șeful secției urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Bălți.

Mai exact, Sergiu Cozub a fost învinuit că nu a stabilit și nu a indicat în fișa medicală diagnosticul clinic la internare, diagnosticul pe etape, precum și pre-operator al pacientului. Nu a indicat un tratament corect pentru starea pacientului, nu a descris diagnosticul clinic, necesitatea și volumul efectuării intervenției chirurgicale și nu a dispus efectuarea ultrasonografiei abdominale.

De asemenea, Sergiu Cozub l-a operat pe Vitalie Spătari, iar ca urmare acesta a făcut septicemie (infecție generalizată a sângelui, provocată de pătrunderea în sânge a germenilor patogeni) și a decedat.

Sentința în cazul lui Sergiu Cozub a fost dată în noiembrie 2022, însă instanța de fond a decis suspendarea condiționată pe o perioadă de probațiune de 2 ani.

Pe 6 noiembrie 2024, instanța de apel a emis o decizie definitivă și i-a stabilit o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 2 ani, cu privarea dreptului de a ocupa funcții în domeniul medical pe un termen de 3 ani.

Cazul lui Sergiu Cozub a fost făcut public de soția acestuia, care a cerut ajutor atât din partea comunității medicale, cât și din partea societății.

Dana Cozub susține că soțul său este „absolut nevinovat” și că decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Bălți reprezintă o nedreptate. De asemenea, apărătorii medicului spun că acesta a acționat conform protocoalelor și că starea pacientului era deja gravă în urma traumatismului inițial.

Cum au reacționat Ministerul Sănătății și comunitatea medicală

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a scris pe Facebook că instanța ar trebui să-și revizuiască decizia, întrucât, în opinia sa, „nu este necesară încătușarea unui medic în sala de judecată, pentru a fi dus în penitenciar”. „El nu este criminal și nu poate fi tratat așa. El, ca și oricare alt cetățean, are dreptul la o justiție corectă și imparțială”, a declarat Nemerenco.

Ministra cere oamenilor legii să îi ofere dreptul medicului să prezinte „toate probele și expertizele necesare, inclusiv internaționale. În caz contrar, vom mai înregistra un caz pierdut la CtEDO”.

Rectorul Universității de Medicină și președintele Societății urologilor din R. Moldova, Emil Ceban, susține că „medicina implică și riscuri care pot provoca complicații, indiferent de experiența și dedicarea medicului. Aceste riscuri nu ar trebui să ducă la sancțiuni penale pentru medici”, se arată în mesajul acestuia.

Emil Ceban reiterează „nevoia de a crea o organizație care să apere drepturile medicilor și să aplice o legislație echitabilă și specifică profesiei medicale”. Legislație care ar protejarea atât a pacienții, cât și medicii și „ar asigura o evaluare obiectivă a cazurilor de malpraxis”.

Cu un apel pentru protecția medicilor și promovarea legislației pentru malpraxis a venit și specialista în management, legislație și bioetică medicală, Rodica Rusu Gramma, care se află printre autorii unui proiect de lege privind malpraxisul medical.

Cu mesaje de solidaritate au venit și colectivele medicilor de la spitalul clinic municipal „Sfânta Treime”, spitalul clinic republican, iar angajații spitalului clinic Bălți și alte persoane care au venit să-l susțină pe medicul Sergiu Cozub au organizat un protest în fața instituției. Aceștia cer examinarea complexă și imparțială a cauzei penale.

Europa Liberă a scris anterior despre lipsa unei legi a malpraxisului, despre care Ministerul Sănătății sugera că nu este nevoie de aceasta, întrucât în legislație există noțiunea de „eroare medicală”. De cealaltă parte, avocații care apără doctorii și pacienții în instanță spun că această noțiune nu este clar definită și atrage doar răspundere civilă.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG