Podcastul Reporterii | Despre rezultatele lui 20 octombrie moldovean, Maia Sandu, Rusia și UE

Cu un scor sub așteptări, Maia Sandu are în față un tur doi de scrutin greu, iar rezultatele fifty-fifty ale referendumului sunt contestabile și nu vor cauza bucurie la Bruxelles. Dar UE nu va abandona R. Moldova - sunt concluziile unei analize, în podcastul Reporterii, după votul de duminică.

Your browser doesn’t support HTML5

Despre rezultatele lui 20 octombrie moldovean, Maia Sandu, Rusia și UE

Împreună cu Cristina Popușoi, discutăm despre rezultate cu Petru Clej, corespondent al portalului de știri românesc, G4Media și fost redactor al BBC. Pentru el, a fost cea mai dramatică noapte electorală din ultimele trei decenii, de când urmărește alegerile din R. Moldova.

Pe fundalul acuzațiilor despre cumpărarea de voturi și amestecul informațional rusesc în campanie, alegătorii moldoveni nu au spus clar nici pe cine văd la președinție în următorii patru ani – scorul pro-occidentalei Maia Sandu, care a câștigat primul tur de scrutin al prezidențialelor, nu este mai mare decât cel al rivalilor ei pro-ruși – nu au spus alegătorii clar nici dacă obiectivul aderării R. Moldova la UE trebuie înscris în constituție acum.

Oriunde în lume, un rezultat atât de strâns ca cel al referendumului - 50,16% pentru „DA” la 49,84% pentru „NU”, ar fi atras o renumărare a voturilor, spune Petru Clej, iar asupra referendumului moldovean plutește și „un nor al acuzațiilor de fraudă”. Și chiar dacă presupusa fraudă ar fi în favoarea „NU”-ului, norul există.

La Bruxelles și în UE, unde unii politicieni nu au fost neapărat încântați că în R. Moldova „a fost pus carul înaintea boilor” prin organizarea unui referendum despre aderare înainte ca negocierile măcar să înceapă, rezultatele lui 20 octombrie moldovean nu vor produce bucurie.

Dar UE știe că are în față un rival care nu luptă cu arme corecte, Rusia. Faptul că UE a folosit și ea tactici la limită în sprijinul Maiei Sandu, la Chișinău, arată „imaginea lumii în care trăim” în care asistăm la „un nou Război Rece, nedeclarat”.

Așa încât, mai spune Petru Clej, „UE nu va abandona R. Moldova pentru că și-a dat seama ce înseamnă să lași o țară ca R. Moldova și Ucraina într-o zonă gri – zona gri o ocupă imediat Rusia”. Audiție plăcută.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.