Your browser doesn’t support HTML5
Vizita este explicabilă în primul rând prin faptul că, la 1 ianuarie, expiră un acord de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina, iar aceste gaze nu vor mai putea ajunge pe ruta lor obișnuită din ultimii ani la consumatorii din regiunea transnistreană, inclusiv la centrala electrică de la Cuciurgan, de unde își ia malul drept al Nistrului majoritatea cantității de curent electric.
Ministrul moldovean trebuie să discute cu Gazprom, spune Otilia Nuțu, pentru că „nimeni nu vrea o criză umanitară în regiunea transnistreană” unde oamenii și economia nu-și pot permite brusc gaze la prețul pieței, după decenii de consum pe gratis, prin care Kremlinul a menținut regiunea secesionistă sub controlul său.
Discuțiile mai pot avea scopul să găsească rute și soluții juridice alternative pentru a mai aduce gaze rusești în stânga Nistrului până când malul drept se asigură că are suficiente surse alternative de curent, că acesta poate fi achiziționat la preț acceptabil, și că poate fi transportat pe linii sigure (astăzi în proiect sau în construcție) dinspre România. Aceasta mai poate dura câțiva ani, poate chiar cinci.
Dar ar fi „sinucigaș” pentru Republica Moldova să examineze măcar reluarea achizițiilor de gaze rusești pentru consumul pe malul drept, pentru că ar reintra într-o dependență periculoasă față de Kremlin, de care a scăpat în ultimii ani cu ajutoare mari ale României, Uniunii Europene și Statelor Unite, dar și ale Ucrainei aflate în război (!).
În fine, riscul unei crize a gazelor și alimentării cu energie electrică a Republicii Moldova după 1 ianuarie există, dar nu este iminent. Pe o scară de 1 la 5, Otilia Nuțu îl situează la 3 și spune că ține mai degrabă de costuri ridicate, decât de întreruperi.
Explicăm totul în podcast, pe lung și pe lat. Audiție plăcută.
Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.